Katica torta
Hozzávalók
tojás szétválasztva | 2 darab |
---|---|
cukor | 10 dekagramm |
napraforgó olaj | 0.75 dl |
tej | 0.75 dl |
liszt (ebből 2 ek kakaó volt) | 17.5 dekagramm |
cukor a tojáshabhoz | 4 dekagramm |
habfixáló | 1 darab |
sárgabaracklekvár | 1 darab |
Csokikrém
tojás | 4 darab |
---|---|
cukor | 20 dekagramm |
kakaópor | 1 evőkanál |
étcsokoládé | 10 dekagramm |
Ráma | 25 dekagramm |
Csokoládémáz
szitált kakaópor | 2 evőkanál |
---|---|
cukor | 3 evőkanál |
víz | 3 evőkanál |
csokoládé | 2 kocka |
Díszítés
piros színű marcipán | 35 dekagramm |
---|
Desszertek: Katica torta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
Első nap: a torta nedves és száraz elemeit összekeverjük és tojáshabbal lazítjuk. 175 C-on kb. 30 percig sütjük. (2x sütöttem meg, mert a 26 cm-es formára volt szükség).
A krémhez gőz fölött, folytonos keverés mellett összefőzzük a tojást, a cukrot és a kakaóport. Ha egyneműsítettük, akkor az apró darabokra vágott, jó minőségű csokoládét is beletesszük és folytatjuk a keverést. A szoba-hőmérsékletűre hűlt krémhez hozzádolgozzuk a habfixet és a habosra kevert Ramát. Másnapig a hűtőben várja a folytatást.
Második nap: egymásra tesszük a két lapot. (A domborúra sült lapoknak megörültem, mert az egyik domború lap pont szép lett a katica hátának, míg a másikat egyenesre tudtam vágni). A potrohot kialakítjuk. Az előző nap elkészített krémmel megtöltjük.
A szárnyakra is kenünk krémet, de csak vékonyan. A hulladékból lesz a fej. A fejhez összemorzsoljuk a tésztaforgácsot és 1-2 kanál sárgabaracklekvárral összedolgozzuk. Nem szükséges mást hozzáadni, mert a tészta ízes.
A klasszikus csokimázzal bevonjuk a katica testét és a fejét. Rama helyett 2-3 kocka jó minőségű csokoládéval tesszük selymessé. Rögtön a tésztára öntjük, majd szórhatunk rá egy kis csokidarát és hagyjuk megdermedni. A maradék mázat tegyük el a pöttyökhöz és a fej rögzítéséhez. Pár óra állás után szépen elsimítjuk egy nedves késsel.
Mielőtt a marcipánnal bevonnánk a tortát jó, ha legalább egy éjszakát áll a hűtőben. Harmadik nap: a marcipánt 2 nejlon között nyújtjuk ki, mert könnyen fordítható, az állagát nem torzítjuk porcukorral, keményítővel, Ramával. Középen egyenesen elvágjuk. Erre kiválóan alkalmas a pizzavágó, mert a marcipán nem gyűrődik, húzódik.
Fóliás, vagy gumikesztyűs kézzel tudjuk megfogni a marcipánt ujjlenyomat nélkül és ráhelyezni a tortára, majd rásimítani. Ekkor már a tortatálra kell helyezni a katicát és a fejet olvasztott csokoládéval rögzíteni. A legkisebb pogácsaszaggatóval bejelöljük a pöttyök helyét. A marcipánkarikákat nem távolítjuk el, hogy ne roncsoljuk a művet. Inkább egy kis "várárok" marad a pötty körül.
A csokoládé sűrűségét be kell állítani, ne legyen meleg, csak még éppen tudjon folyni. Hűvös helyen hagyjuk pihenni.