Katicabogár torta
Hozzávalók
Töltelék
víz (kb) | 2 dl | |
---|---|---|
vanília ízű pudingpor, vagy keményítő | 1 evőkanál | |
cukor | 2 evőkanál | |
kisebb nektarin, lehet konzerv is | 5 darab | |
Ráma | 10 dekagramm | |
cukor | 3 evőkanál | |
vanília ízű pudingpor | 1 csomag | |
tej | 3 dl |
Katica feje
rum vagy rumaroma | 1 kevés | |
---|---|---|
tej | 1 dl | |
kristálycukor | 7.5 dekagramm | |
Ráma | 12.5 dekagramm | |
kakaópor | 2 evőkanál | |
darált keksz | 25 dekagramm |
Bevonat
marcipán | 1 darab | |
---|---|---|
étcsokoládé | 1 darab |
Tészta
tojásból sütött piskótalap | 6 darab |
---|
Desszertek: Katicabogár torta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
Először elkészítjük a katicabogár fejét. A darált kekszet összekeverjük a kakaóporral. Ezután egy edényben a Ramát a cukorral és a tejjel összemelegítjük annyira, hogy a Rama és a cukor elolvadjon. Ezt ráöntjük a kakaóporral összekevert kekszre és hozzáadjuk a rumot, vagy a rumaromát. Jól összekeverjük a masszát és a úgy formázzuk, hogy megfelelő méretű legyen a katicabogár testéhez képest kb. Két kis golyót is formázunk, ez lesz a katica szarva.
Ezután betesszük a hűtőbe addig, amíg a csokimázat elkészítjük. Ehhez gőz felett 1 tábla étcsokit egy kevés étolajjal felolvasztunk. Ha elolvadt a csoki a masszára kenjük és a kis gömböket is bevonjuk, majd fogpiszkálóra tűzzük és a katica fejébe nyomjuk amíg a csoki nem köt meg. Ezután a hűtőbe tesszük az egészet, hogy a csoki meg tudjon dermedni.
A töltelékhez a tejjel és a 3 evőkanál cukorral a szokásos módon sűrűre főzzük a pudingport, majd kevergetve hagyjuk kihűlni. A szoba-hőmérsékletű Ramát habosra keverjük, a hideg pudingos masszát kanalanként keverjük hozzá, jó krémes állagot kell kapnunk.
A megtisztított barackokat felkockázzuk. Tetszés szerint cukrozva és annyi vízzel, hogy ellepje, pár percig pároljuk. Valamennyi levet leöntünk róla, amit majd a piskóta locsolgatásához használunk fel.
Egy evőkanál pudingport, vagy étkezési keményítőt kevés hideg vízzel csomómentesre keverünk, hozzáadjuk a barackhoz és besűrítjük vele a levét, majd ezt is kihűtjük.
A formát először folpackkal béleljük ki, hogy könnyebben tudjuk majd kiborítani belőle a kész süteményt. A piskótalapból a forma méretének megfelelően háromszögeket vágunk, kibéleljük velük a formát. Kissé meglocsolgatjuk a tésztát a félretett sziruppal úgy, hogy ne ázzon át.
Egy réteg barackos masszát terítünk el benne, erre kerül a vaníliás krém. A piskótalappal úgy ügyeskedünk a szabásnál, hogy a torta tetejére is jusson, ami majd az alja lesz. Nekem ezt két félkör alakban sikerült kivágni. A leeső maradék nagyobb darabokból a krém tetejét befedjük. Ezt a tésztaréteget is meglocsoljuk a sziruppal, ismét barackos réteg és vaníliás krém következik, végül befedjük a két félkörös darabbal. Fóliával letakarjuk, ráteszünk egy vágódeszkát, kissé lenyomatjuk vele és hűtőbe tesszük dermedni.
Kiborítjuk a formából a tortát, bevonjuk és tetszés szerint alakítjuk, díszítjük. Én az olvasztott csokit sütőpapíron elkentem egyenletesen, hűtőbe tettem, utána szúrtam ki belőle a korongokat a hátára.
A marcipánmasszát két sütőpapír között nyújtottam ki megfelelő méretűre, majd a vékonyan, lekvárral megkent katicára helyeztem.
Ezután kiszúrtam a pöttyök helyét és a csokis korongokat ezekbe a résekbe ragasztottam cukorszirup segítségével. A katicabogár fejéhez pedig egy kis maradék marcipánt és kockacukrot használtam fel díszítésképpen.