Katicabogár torta
Katicabogár torta
  • timer180 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Töltelék

    • víz (kb) - 2 dl
    • vanília ízű pudingpor, vagy keményítő - 1 evőkanál
    • cukor - 2 evőkanál
    • kisebb nektarin, lehet konzerv is - 5 darab
    • Ráma - 10 dekagramm
    • cukor - 3 evőkanál
    • vanília ízű pudingpor - 1 csomag
    • tej - 3 dl

    Katica feje

    • rum vagy rumaroma - 1 kevés
    • tej - 1 dl
    • kristálycukor - 7.5 dekagramm
    • Ráma - 12.5 dekagramm
    • kakaópor - 2 evőkanál
    • darált keksz - 25 dekagramm

    Bevonat

    • marcipán - 1 darab
    • étcsokoládé - 1 darab

    Tészta

    • tojásból sütött piskótalap - 6 darab

    Elkészítés:

    1. Először elkészítjük a katicabogár fejét. A darált kekszet összekeverjük a kakaóporral. Ezután egy edényben a Ramát a cukorral és a tejjel összemelegítjük annyira, hogy a Rama és a cukor elolvadjon. Ezt ráöntjük a kakaóporral összekevert kekszre és hozzáadjuk a rumot, vagy a rumaromát. Jól összekeverjük a masszát és a úgy formázzuk, hogy megfelelő méretű legyen a katicabogár testéhez képest kb. Két kis golyót is formázunk, ez lesz a katica szarva.
    2. Ezután betesszük a hűtőbe addig, amíg a csokimázat elkészítjük. Ehhez gőz felett 1 tábla étcsokit egy kevés étolajjal felolvasztunk. Ha elolvadt a csoki a masszára kenjük és a kis gömböket is bevonjuk, majd fogpiszkálóra tűzzük és a katica fejébe nyomjuk amíg a csoki nem köt meg. Ezután a hűtőbe tesszük az egészet, hogy a csoki meg tudjon dermedni.
    3. A töltelékhez a tejjel és a 3 evőkanál cukorral a szokásos módon sűrűre főzzük a pudingport, majd kevergetve hagyjuk kihűlni. A szoba-hőmérsékletű Ramát habosra keverjük, a hideg pudingos masszát kanalanként keverjük hozzá, jó krémes állagot kell kapnunk.
    4. A megtisztított barackokat felkockázzuk. Tetszés szerint cukrozva és annyi vízzel, hogy ellepje, pár percig pároljuk. Valamennyi levet leöntünk róla, amit majd a piskóta locsolgatásához használunk fel.
    5. Egy evőkanál pudingport, vagy étkezési keményítőt kevés hideg vízzel csomómentesre keverünk, hozzáadjuk a barackhoz és besűrítjük vele a levét, majd ezt is kihűtjük.
    6. A formát először folpackkal béleljük ki, hogy könnyebben tudjuk majd kiborítani belőle a kész süteményt. A piskótalapból a forma méretének megfelelően háromszögeket vágunk, kibéleljük velük a formát. Kissé meglocsolgatjuk a tésztát a félretett sziruppal úgy, hogy ne ázzon át.
    7. Egy réteg barackos masszát terítünk el benne, erre kerül a vaníliás krém. A piskótalappal úgy ügyeskedünk a szabásnál, hogy a torta tetejére is jusson, ami majd az alja lesz. Nekem ezt két félkör alakban sikerült kivágni. A leeső maradék nagyobb darabokból a krém tetejét befedjük. Ezt a tésztaréteget is meglocsoljuk a sziruppal, ismét barackos réteg és vaníliás krém következik, végül befedjük a két félkörös darabbal. Fóliával letakarjuk, ráteszünk egy vágódeszkát, kissé lenyomatjuk vele és hűtőbe tesszük dermedni.
    8. Kiborítjuk a formából a tortát, bevonjuk és tetszés szerint alakítjuk, díszítjük. Én az olvasztott csokit sütőpapíron elkentem egyenletesen, hűtőbe tettem, utána szúrtam ki belőle a korongokat a hátára.
    9. A marcipánmasszát két sütőpapír között nyújtottam ki megfelelő méretűre, majd a vékonyan, lekvárral megkent katicára helyeztem.
    10. Ezután kiszúrtam a pöttyök helyét és a csokis korongokat ezekbe a résekbe ragasztottam cukorszirup segítségével. A katicabogár fejéhez pedig egy kis maradék marcipánt és kockacukrot használtam fel díszítésképpen.