Kehely őszibarackhabbal
Kehely őszibarackhabbal
  • timer20 perc
  • moodKözepes
  • person8 fő

Hozzávalók:

  • tojás - 4 darab
  • fahéj - 1 teáskanál
  • finomliszt - 10 dekagramm
  • áfonya - 40 dekagramm
  • zselatin - 6 darab
  • porcukor - 12 dekagramm
  • tojásfehérje - 2 darab
  • őszibarack - 60 dekagramm
  • nyers marcipánmassza - 10 dekagramm
  • őszibaracklikőr - 2 evőkanál

Elkészítés:

  1. A nyers marcipánmasszát összemorzsoljuk, a tojásfehérjével és a tojásokkal simára keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a porcukrot, a fahéjat és összedolgozzuk. A sütőlapot Ramával megkenjük és liszttel megszórjuk.
  2. Egy vékony, 15x20 cm-es karton közepéből kivágunk egy 11 cm átmérőjű kört. A sablont a sütőlapra helyezzük, majd a tésztából egy kis mennyiséget elvéve, a kivágott lyukba helyezve szétlapítjuk, majd egy lapocska segítségével a kör széle mentén felhúzva, kelyheket formázunk.
  3. Előmelegített sütőben, 200 °C-on, 5-6 percig sütjük. A kelyheket sütés után azonnal eltávolítjuk a sütőlapról és Ramával kikent üveglapra tesszük. Ha a tészta kiboltozódott, az alját könnyedén benyomjuk, majd kihűtjük.
  4. A zselatint beáztatjuk. A barackot leforrázzuk, majd lehúzzuk a héját. Az őszibarack gyümölcshúsát kettévágjuk, kimagozzuk, néhány szeletet félreteszünk a díszítéshez, a többiből pürét készítünk.
  5. Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját felhabosítjuk a porcukorral, hozzákeverjük a barackpürét. Az áztatóvízből kivett zselatint feloldjuk, likőrrel és 2 evőkanál pürével összekeverjük, majd a zselatinos keveréket a püréhez adjuk, hideg helyre tesszük. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük és amikor a gyümölcskrém zselésedni kezd, hozzákeverjük.
  6. A krémet megdermesztjük, utána egy evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk ki és a galuskákkal megtöltjük a kelyheket.
  7. Az áfonyát megmossuk, leszárítjuk és a galuskák köré, illetve mellé rakjuk. Barackszeletekkel és mentalevéllel díszítjük.