Kelt almás pite
Desszertek: Kelt almás pite a sok Pite recept közül.
Elkészítés
Az élesztőt kevés cukrozott tejjel felfuttatjuk. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval és a szükség szerinti tejjel lágyabb tésztát dagasztunk. Kétszeresére kelesztjük.
Az almát lereszeljük, lecukrozzuk, a citrom levével, a lereszelt héjával és fahéjjal ízesítjük. Fél órát állni hagyjuk, majd ha levet engedett, levét felfogva kinyomkodjuk. A levéből 6 dl-t (nekem bőven lett, ha mégse vízzel pótoljuk) kimérünk. Az almát megpároljuk, majd az almalében kikevert pudinggal felfőzzük.
A tésztát kétfelé vesszük, majd tepsi nagyságúra kinyújtjuk. Az egyik lapot megszórjuk búzadarával, majd a langyosra hűlt almát rásimítjuk. A másik lappal befedjük, villával megszúrkáljuk, és tojással lekenjük.
Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon megsütjük. Végezettül fahéjas porcukorral tálaljuk.