Kelt almás pite
Kelt almás pite
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • liszt - 40 dekagramm
    • zsír - 15 dekagramm
    • tojás - 1 darab
    • cukor - 3 evőkanál
    • só - 1 csipetnyi
    • tej szükség szerint - 1 kevés
    • élesztő - 2.5 dekagramm

    A töltelékhez

    • alma - 1.5 kilogramm
    • vaníliás pudingpor - 2 púpos evőkanál
    • citrom - 1 darab
    • cukor és fahéj - 1 kevés
    • mazsola - 1 kevés

    Elkészítés:

    1. Az élesztőt kevés cukrozott tejjel felfuttatjuk. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval és a szükség szerinti tejjel lágyabb tésztát dagasztunk. Kétszeresére kelesztjük.
    2. Az almát lereszeljük, lecukrozzuk, a citrom levével, a lereszelt héjával és fahéjjal ízesítjük. Fél órát állni hagyjuk, majd ha levet engedett, levét felfogva kinyomkodjuk. A levéből 6 dl-t (nekem bőven lett, ha mégse vízzel pótoljuk) kimérünk. Az almát megpároljuk, majd az almalében kikevert pudinggal felfőzzük.
    3. A tésztát kétfelé vesszük, majd tepsi nagyságúra kinyújtjuk. Az egyik lapot megszórjuk búzadarával, majd a langyosra hűlt almát rásimítjuk. A másik lappal befedjük, villával megszúrkáljuk, és tojással lekenjük.
    4. Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon megsütjük. Végezettül fahéjas porcukorral tálaljuk.