Kelt kakaós kuglóf
Hozzávalók
liszt | 50 dekagramm | |
---|---|---|
tej | 3.5 dl | |
élesztő | 3 dekagramm | |
cukor | 1.5 dekagramm | |
porcukor | 8.5 dekagramm | |
tojássárgája + 1 tojás a tetejére | 5 darab | |
Ráma | 10 dekagramm | |
só | 1 csipetnyi | |
citrom reszelt héja | 1 darab | |
kakaó | 7 dekagramm | |
vaníliás cukor | 1 csomag |
Desszertek: Kelt kakaós kuglóf a sok Kuglóf recept közül.
Elkészítés
2 dl tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd elkeverjük benne az élesztőt, és hozzáadunk 20 dkg lisztet. A tetejét meghintjük liszttel, és 20-25 percig kelesztjük.
Közben a margarint a porcukorral, a tojássárgákkal, a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a megkelt kovászt, a sót, a citrom reszelt héját, a maradék lisztet és a tejet.
Az egészet simára dolgozzuk, és meleg helyen 20 percig kelesztjük, majd átkeverés után ismét kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát kettéosztjuk. Egyik felébe kakaót szitálunk, és 3 evőkanál meleg tejet hozzáadva, összedolgozzuk.
Mindkét darabot henger alakúra formázzuk, lazán összetekerjük, és kikent, lisztezett kuglófformába tesszük.
A formába helyezett tésztát 20 percig meleg helyen kelesztjük, majd sütés előtt a tetejét tojással megkenjük.
A tészta sütését a térfogat növekedéséig erős lángon, majd az átsütést közepes lángon végezzük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült-e. A kisült kuglófot ízlés szerint szórjuk vagy vonjuk be csokoládéval, porcukorral, vagy cukormázzal.