Kelt kakaós kuglóf
Kelt kakaós kuglóf
  • timer160 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • liszt - 50 dekagramm
  • tej - 3.5 dl
  • élesztő - 3 dekagramm
  • cukor - 1.5 dekagramm
  • porcukor - 8.5 dekagramm
  • tojássárgája + 1 tojás a tetejére - 5 darab
  • Ráma - 10 dekagramm
  • só - 1 csipetnyi
  • citrom reszelt héja - 1 darab
  • kakaó - 7 dekagramm
  • vaníliás cukor - 1 csomag

Elkészítés:

  1. 2 dl tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd elkeverjük benne az élesztőt, és hozzáadunk 20 dkg lisztet. A tetejét meghintjük liszttel, és 20-25 percig kelesztjük.
  2. Közben a margarint a porcukorral, a tojássárgákkal, a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a megkelt kovászt, a sót, a citrom reszelt héját, a maradék lisztet és a tejet. Az egészet simára dolgozzuk, és meleg helyen 20 percig kelesztjük, majd átkeverés után ismét kelni hagyjuk.
  3. A megkelt tésztát kettéosztjuk. Egyik felébe kakaót szitálunk, és 3 evőkanál meleg tejet hozzáadva, összedolgozzuk. Mindkét darabot henger alakúra formázzuk, lazán összetekerjük, és kikent, lisztezett kuglófformába tesszük.
  4. A formába helyezett tésztát 20 percig meleg helyen kelesztjük, majd sütés előtt a tetejét tojással megkenjük.
  5. A tészta sütését a térfogat növekedéséig erős lángon, majd az átsütést közepes lángon végezzük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült-e. A kisült kuglófot ízlés szerint szórjuk vagy vonjuk be csokoládéval, porcukorral, vagy cukormázzal.