Kelt ostoros rétes (kalács)
Kelt ostoros rétes (kalács)
  • timer180 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Tészta

    • langyos tej - 2.7 dl
    • tojássárgája - 2 darab
    • Rama olvasztva - 7 dekagramm
    • élesztő - 0.5 csomag
    • finomliszt - 65 dekagramm
    • kristálycukor - 8 dekagramm
    • vaníliás cukor - 1 csomag
    • só - 7 csipetnyi
    • konyak, vagy rumaroma - 1.5 evőkanál
    • mazsola - 3 evőkanál

    Töltelék

    • instant kakaópor - 1 kevés
    • porcukor - 1 darab
    • dió - 1 darab
    • étolaj - 1 darab

    Elkészítés:

    1. A hozzávalókat egy tálba tesszük és fakanállal jól összedolgozzuk. A tetejét meglisztezzük, majd 1,5-2 órát meleg helyen kelni hagyjuk. Ha mazsola is kerül bele, akkor azt az aromában áztathatjuk kb. fél órát a tészta kikeverése előtt.
    2. Ha megkelt a tészta, akkor átgyúrjuk és három részre osztjuk. Nagyon lágy lesz, ezért kézzel nyújtjuk téglalap alakúra, kb. 40x15 cm-esre.
    3. Ezután mindegyiket megtöltjük, szitálunk rá instant kakaóport és porcukrot, majd megszórjuk dióval, végül meglocsoljuk egy kevés étolajjal.
    4. Felcsavarjuk, majd a három tésztát összefonjuk és csiga alakzatba tekerjük.
    5. A megmaradt két tojásfehérjéhez még hozzáütünk egy egész tojást és ezzel megkenjük a kalács tetejét.
    6. Ramával kikent tepsiben, közepes hőfokon megsütjük. Ha kihűlt, háromszög alakúra felvágjuk és porcukorral megszórjuk a tetejét.