Képviselőfánk (cukormentes)
Hozzávalók
Tésztához
víz | 1 dl | |
---|---|---|
só | 1 csipetnyi | |
Ráma | 6 dekagramm | |
liszt | 10 dekagramm | |
tojás | 3 darab |
Krémhez
tej | 2.5 dl | |
---|---|---|
tojássárgája | 2 darab | |
édesítőpor | 5 evőkanál | |
étkezési keményítő | 1 púpos evőkanál | |
zselatinpor | 1 evőkanál | |
vaniliaaroma | 1 üvegcse | |
citrom reszelt héja | 1 darab |
Desszertek: Képviselőfánk (cukormentes) a sok Fánk recept közül.
Elkészítés
A tésztához a vizet felforraljuk a sóval és a Ramával. Hozzáadjuk a lisztet és mérsékelt tűzön addig pirítjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Gyors mozdulatokkal belekeverünk egy tojást, majd hagyjuk majdnem teljesen kihűlni.
Közben sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, a sütőt 220 fokra előmelegítjük, az aljára behelyezünk egy vízzel teli tűzálló edényt. A masszát keverőtálba tesszük, robotgéppel alaposan beledolgozzuk a másik két tojást. Nagy lyukú, csillagcsőrös habzsákba töltjük, majd 5-6 cm-re egymástól, kb. 4 cm átmérőjű, két evőkanálnyi nagyságú dundi halmokat nyomunk a sütőpapírra. Középső rácson 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük.
A megsült fánkok kalapját azonnal, még forrón fűrészfogú késsel levágjuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a tejet felforraljuk, beletesszük a vanília aromát és a citromhéjat, majd félretesszük. Eközben elkeverjük a két sárgát a keményítővel és egy evőkanál édesítővel, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet. Sűrűsödésig hevítjük, de nem szabad felforralni.
A zselatint 2 ek hideg vízzel elkeverjük, 5 percig állni hagyjuk, felforraljuk, majd a krémhez keverjük. Az egészet hagyjuk kihűlni, majd a maradék édesítővel elkeverjük és a fánkokba töltjük.
Tejszínhabot nyomunk rá (ami az én fánkomból most kimaradt) és ráhelyezzük a kalapot.