Feltöltve:

Kígyórétes

120
Nehéz
1 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

Az almás töltelékhez

kristálycukor4 evőkanál
zsemlemorzsa1 púpos evőkanál
őrölt fahéj1 csapott mokkáskanál
Ráma5 dekagramm
alma1 kilogramm

A tetejére

porcukor1 darab

A lekenéshez

tojás1 darab

A tepsi kikenéséhez

Ráma2 dekagramm

A töltelék alá

zsemlemorzsa3 evőkanál

A túrós töltelékhez

tojás1 darab
tejföl1 evőkanál
búzadara2 evőkanál
vaníliás cukor1 csomag
kristálycukor3 evőkanál
citrom reszelt héja1 darab
mazsola5 dekagramm
félzsíros tehéntúró50 dekagramm

A tésztához

tej (kb)1 dl
tojás2 darab
1 teáskanál
Ráma20 dekagramm
finomliszt50 dekagramm
kristálycukor2 evőkanál
élesztő2 dekagramm

A meggyes töltelékhez

őrölt fahéj1 teáskanál
kristálycukor2.5 evőkanál
darált háztartási keksz5 dekagramm
darált dió5 dekagramm
magozott meggybefőtt, idényben friss meggy50 dekagramm

A nyújtáshoz

finomliszt1 darab

Desszertek: Kígyórétes a sok Rétes recept közül.

Elkészítés

1

A tejet meglangyosítjuk, majd az élesztőt belemorzsoljuk. Fél evőkanálnyi cukrot szórunk bele és letakarva, meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a Ramával elmorzsoljuk. A maradék cukrot és sót rászórjuk, a közepét kimélyítjük. Ide kerül a tojás és a felfuttatott élesztő. Addig dagasztjuk, amíg egynemű, közepesen kemény, kelt tészta lesz belőle, mely elválik az edény falától.

2

Ezután 3 egyforma részre vágjuk és már dolgozhatunk is vele, mert annak ellenére, hogy élesztős tészta, nem kell keleszteni. Legfeljebb annyi ideig pihentessük, amíg elkészítjük a töltelékeit.

3

A töltelékek készítése. Az almáshoz a megmosott és leszárogatott almát meghámozzuk, majd kettéhasítjuk, magházát kivájjuk, húsát kb. 3 milliméter vastagon felszeleteljük, vagy 2 centis kockákra vágjuk. A Ramát egy lábasban felolvasztjuk, az almát rádobjuk. A cukorral megszórjuk, majd lefedve, kis lángon kb. 12 percig saját levében pároljuk, közben többször megkeverjük. Akkor jó, ha szinte teljesen megpuhult. Ekkor a fahéjjal fűszerezzük, a morzsát belekeverjük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk.

4

A túrótöltelékhez a túrót szitán áttörjük, azután a mazsolával, a reszelt citromhéjjal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a búzadarával, a tejföllel meg a tojássárgával összekeverjük. A kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.

5

A meggyes töltelékhez a befőttet lecsöpögtetjük, majd a dióval, a kekszmorzsával, a cukorral meg a fahéjjal összekeverjük.

6

A tésztát egyenként henger alakúra sodorjuk és kb. 40 centi hosszú és 25 centi széles lapot nyújtunk belőle. A lap hosszabbik oldalait kb. 8 centi mélységben, kissé ferdén, kb. kétujjnyi távonként a közepe felé bevagdaljuk.

7

Középre, a simán hagyott részen 1 evőkanálnyi zsemlemorzsával behintjük, erre kerül majd a töltelék. A tésztát a töltelékre, egymásra hajtjuk úgy, mint ha fonnánk, azaz egyet balról, egyet jobbról hajtunk rá és így tovább.

8

A három rétes éppen elfér a tepsiben, amit Ramával előre kikenünk. A tésztákat felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 perc alatt megsütjük.

9

A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, végül porcukrot szitálunk rá. Kicsit ferdén, vastag szeletekre vágjuk. 1 rúdból 15-16 szelet vágható, összesen 48 szeletünk lesz.

Hozzászólások

Hasonló receptek

140"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

150"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

35"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

160"
Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem