Kígyórétes
Hozzávalók
tej | 1 dl | |
---|---|---|
élesztő | 2.5 dekagramm | |
cukor | 2 evőkanál | |
liszt | 50 dekagramm | |
Ráma | 20 dekagramm | |
só | 1 teáskanál | |
tojás | 2 darab |
Túrós töltelékhez (1 rúdhoz)
túró | 50 dekagramm | |
---|---|---|
mazsola | 5 dekagramm | |
citrom reszelt héja | 1 darab | |
cukor | 3 evőkanál | |
vaníliás cukor | 1 csomag | |
búzadara | 2 evőkanál | |
tejföl | 1 evőkanál | |
tojás | 1 darab |
Desszertek: Kígyórétes a sok Rétes recept közül.
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. Fél evőkanálnyi cukrot szórunk bele és letakarva meleg helyen kb 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálban a Ramával elmorzsoljuk. Rászórjuk a maradék cukrot, sót, majd a tojással és az élesztővel bedagasztjuk. Addig dagasztjuk amíg elválik az edény falától. Három egyenlő részre osztjuk és már dolgozhatunk is vele, mert annak ellenére, hogy élesztős tészta, nem kell keleszteni. Henger alakúra sodorjuk és kb. 40 centi hosszú és 25 centi széles lapot nyújtunk belőle. A lap hosszabbik oldalait kb. 8 centi mélységben, kissé ferdén, kb. 2 ujjnyi távonként a közepe felé bevagdossuk. Középen 1 evőkanálnyi zsemlemorzsával behintjük, erre kerül a töltelék. A tésztát a töltelékre egymásra hajtjuk úgy, mintha fonnánk, azaz egyet balról, egyet jobbról. A tepsit Ramával kikenjük, a tésztákat tojással lekenjük és megsütjük.