Kigyórétes
Hozzávalók
élesztő | 2 dekagramm | |
---|---|---|
tej | 1 dl | |
cukor | 1 kávéskanál | |
liszt | 50 dekagramm | |
Ráma | 25 dekagramm | |
cukor | 2 evőkanál | |
tojás | 1 egész | |
tojássárgája | 1 darab | |
só | 1 csipetnyi |
Töltelék
túró | 50 dekagramm | |
---|---|---|
porcukor | 3 evőkanál | |
citrom reszelt héja | 1 darab | |
tojás | 1 darab |
Desszertek: Kigyórétes a sok Rétes recept közül.
Elkészítés
2 dkg élesztőt 1 dl tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatunk. 25 dkg Ramát jó habosra keverünk, majd hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, 1 egész tojást és 1 tojássárgát, csipetnyi sót és a felfuttatott élesztőt, végül 50 dkg lisztet. Deszkán könnyedén összegyúrjuk és négy cipóra osztjuk. A cipókat henger alakúra sodorjuk, kb: 50 cm hosszú és 25 cm széles lapokat nyújtunk belőlük. A lap hosszabb oldalait kb: 8 cm szélességben bevagdaljuk. A sima közepét darával, vagy finom morzsával megszórjuk és ráhelyezzük a tölteléket. Most a bevagdalt széleket keresztben, egymásba hajtogatjuk, tojásfehérjével megkenjük és jó meleg sütőben gyorsan megsütjük. Ferdén szeleteljük, porcukorral meghintjük. Túrós töltelék: 50 dkg túró, 3 evőkanál porcukor, 1 citrom reszelt héja, 1 tojás, fahéj.