Kijevi krémes
Hozzávalók
tojássárgája | 4 darab | |
---|---|---|
Rama Vajas Íz | 20 dekagramm | |
tejföl | 2 evőkanál | |
tej | 5 dl | |
finomliszt | 40 dekagramm | |
sütőpor | 1 csomag | |
porcukor | 25 dekagramm | |
tojásfehérje | 4 darab | |
kristálycukor | 15 dekagramm | |
darált dió | 25 dekagramm | |
főznivaló vaníliás pudingpor | 2 csomag |
Desszertek: Kijevi krémes a sok Krémes recept közül.
Elkészítés
A tésztához a lisztet a sütőporral összeforgatjuk, majd a cukorral, a puha, szoba-hőmérsékletű Ramával, a tojássárgával és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól kezelhető tészta legyen belőle. Ezután 3 részre osztjuk.
A diós habhoz a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként beleszórjuk a cukrot is. Ebbe a kemény habba azután óvatosan, hogy ne törjön össze, beleforgatjuk a diót is.
Egy közepes nagyságú, 27x27 cm-es tepsit Ramával kikenünk és az egyik tésztacipót egyenletesen belenyomkodjuk. A diós hab egyharmadát egyenletesen elsimítjuk rajta, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 16-18 perc alatt megsütjük. A maradék hozzávalókból ugyanígy még 2 lapot sütünk. Fontos, ha nincs közepes tepsink, akkor a hagyományos, nagy tepsiben is megsüthetjük a tésztát, de ebbe is csak 27x27 cm-re nyújtsuk, különben túl vékony lesz.
Közben a krémhez a pudingport a tejben simára keverjük, majd továbbra is keverve sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk, majd elektromos habverővel kikeverjük. A Ramát a porcukorral simára keverjük, azután kanalanként a vaníliás, tejes krémbe dolgozzuk.
A tésztalapokat a krémmel megkenve egymásra rétegezzük és 1-2 órán át pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.