Feltöltve:

Klasszikus macaron

access_alarm 75
cake Nehéz
person_outline 4 fő
favorite_border 2

Hozzávalók

30-40 darab macaronhoz

tojásfehérje 2x55g110 gramm
kristálycukor165 gramm
mandulaliszt150 gramm
porcukor150 gramm
víz50 milliliter
piros vagy más színű Dr. Oetker Ételszínezék 

Töltelékhez

Fehércsokoládé100 gramm
tejszín50 gramm
Rama Vajas Íz1 csapott mokkáskanál

Sütéshez

Sütési idő 15 perc
Sütési hőmérséklet 140 °
Edény, sütő formája Szilikonos sütőpapírral bélelt sütőlemez

A makaronról
A makaron egy csodás falatnyi desszert, amely nemrég meghódította egész Magyarországot. Olyannyira elterjedt ez az édesség, hogy mostanra már saját napot is kapott a naptárban. Sok cukrász készül erre a napra, ilyenkor rengeteg új és egyedi változatát ismerhetjük meg a makaronnak. A makaronnak számtalan változata lehet, aminek csak a képzeletünk szabhat határt. Az alapforma egy kerek korong, de készíthetünk szívecske alakú makaront, sőt nyuszifül formájút is. Bár egyszerűnek tűnhet a megalkotása, a számunkra tökéletes makaron elkészítésére időt kell szánnunk. Létezik francia és olasz – inkább a habcsókokra hajazó – változata is. Az olasz variációt könnyebben elkészíthetjük, mert jóval kevesebb alapanyag kell hozzá, mint a francia makaronhoz, de mindkét recept fő alapanyagai a tojásfehérje, a porcukor és a mandulaliszt. A mandulalisztet elhagyhatjuk, ha helyette reszelt mandulát használunk. A porcukrot és a reszelt mandulát/mandulalisztet fontos leszitálnunk, mielőtt összekeverjük az alapanyagokat. A hozzávalókból készült habos masszánkat kedvünkre színezhetjük és édesíthetjük, majd ha ezzel megvolnánk, sima csöves habzsákba töltjük a végeredményüknet. Így adagolunk kis halmokat sütőpapírra, amiket berakhatunk a sütőbe, de szobahőmérsékleten is megkeményednek. Az elkészült makaronok párban járnak, így össze kell tapasztanunk őket. A két makaron közé tehetünk bármilyen krémes tölteléket, akár lekvárt, csokikrémet, vajas vagy citrom krémet, vagy bármi mást. Makaron készítésekor igazán elengedhetjük a fantáziánkat.

Elkészítés

1. lépés

Melegítsük elő a sütőt 140 ºC-ra, béleljük ki a sütőlemezt szilikonos sütőpapírral, majd szitáljuk össze a mandulalisztet és a porcukrot.

2. lépés

Ebbe keverjük bele az egyik tojásfehérjét (55g), illetve az ételszínezéket is. Sűrű masszát kapunk.

3. lépés

A másik tojásfehérjét verjük fel 15g cukorral.

4. lépés

A vizet és a 150g cukrot főzzük 116-118 ºC-ig (a cukorhőmérő jó szolgálatot tehet) és óvatosan csurgassuk a felvert tojáshabhoz. Kihűlésig keverjük robotgéppel.

5. lépés

A felvert tojáshabot egy spatulával óvatosan hozzákeverjük a mandulalisztes sűrű masszához. Vigyázzunk, ne keverjük túl.
A massza akkor jó, ha nem túl folyós, hanem több adagban esik le a spatuláról.

6. lépés

Töltsük a tésztát habzsákba, és azt függőlegesen tartva, nyomjunk egyforma köröket a szilikonos sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Ügyeljünk rá, hogy a körök ne legyenek túl közel egymáshoz!
Sütés előtt a habzsákból már kinyomott tésztát kb 45 percig állni kell hagyni, amíg kicsit megbőrösödik.

7. lépés

Süssük 140 ºC-os sütőben kb. 14 percig.

8. lépés

A macaronokat tölthetjük lekvárral, de készíthetünk fehércsokoládés tölteléket, melyhez 100 g apróra tört fehércsokoládéra ráöntünk 50 g forró tejszínt. Miután a csoki felolvadt, belekeverjük a margarint és kész is a töltelék!

Hozzászólások

Hasonló receptek

alarm_on 0"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem