Kókuszhabos meggyes házikó
Kókuszhabos meggyes házikó
  • timer120 perc
  • moodNehéz
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A töltelékhez

    • meggy, (kb), idényen kívül fagyasztott, vagy befőtt is lehet - 1.5 kilogramm

    A tésztához

    • finomliszt - 55 dekagramm
    • sütőpor - 2 csapott mokkáskanál
    • kristálycukor - 20 dekagramm
    • Ráma - 20 dekagramm
    • tojás - 1 darab
    • pohár (150 gramm) tejföl - 1 kis

    A nyújtáshoz

    • finomliszt - 1 darab

    A kókuszhabhoz

    • habtejszín (még jobb a növényi tejszín) - 4 dl
    • porcukor - 3 evőkanál
    • habfixáló - 1 csomag
    • kókuszreszelék - 2 evőkanál

    Elkészítés:

    1. A tésztához a lisztet a sütőporral összeforgatjuk, majd a cukorral és a hideg Ramával elmorzsoljuk. Ezután a tojással és a tejföllel gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Vastag hengerré formáljuk és nyomban 15 egyforma, nagyjából 7 dkg-os részre vágjuk. Egyenként folpackba csomagoljuk és berakjuk a hűtőszekrénybe 1 órára. Ezalatt a meggyet leszárazzuk, kimagozzuk, ha fagyasztottból készítjük, akkor azt szoba-hőmérsékleten felengedjük, ha befőttből csináljuk, akkor azt lecsepegtetjük. Egy gyúrólapot meglisztezünk, 1 tésztadarabot ráteszünk. Kb.30x10 cm-es téglalappá nyújtjuk. A felénk eső oldalát lecsöpögtetett meggyel végigrakjuk (14-15 szem fér el rajta), majd szorosan felcsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Még 4 tekercset hengergetünk ugyanígy, amiket az előző mellé teszünk és kicsit egymáshoz nyomkodjuk, hogy sütéskor egybekeljenek. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 22-24 percig sütjük. Ezalatt előkészítjük a maradék 10 tésztát, de ezeket már úgy rakjuk a sütőpapírral bélelt tepsibe, hogy négyet, aztán hármat, majd kettőt nyomunk egymáshoz és mellé tesszük az egyetlen árván maradtat is. Ugyanúgy sütjük, mint az előző tésztát. Megvárjuk amíg az összes tészta kihűl. Elkészítjük a tölteléket. Ehhez a tejszínt kemény habbá verjük, a cukrot apránként beleszórjuk, azután hozzáadjuk a habfixálót, majd a kókuszreszeléket is. Gyorsan nekilátunk a házikó összeállításának, mert a hab hamar megszilárdul. Egy nagy, lapos tálra tesszük az öttekercses tésztát és kókuszhabot simítunk rá. Ügyesen ráillesztjük a négytekercses tésztát és habot simítunk erre is. Így építkezünk, rétegezünk felfelé, amíg a tészta el nem fogy. A maradék kókuszos tejszínt mindkét oldalon rásimítjuk körben a házikóra, majd meleg vízbe mártott evőkanállal megmintázzuk a tetőcserepek helyét is. Jól behűtjük. A tortát forró vízbe mártott késsel, jó ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és így tálaljuk.