Kókuszkocka
Hozzávalók
A tésztához
Liszt | 400 gramm | |
---|---|---|
kristálycukor | 200 gramm | |
Rama Vajas Íz | 100 gramm | |
tej | 150 milliliter | |
olvasztott méz | 3 evőkanál | |
Tojás | 2 darab | |
Dr. Oetker Vanillincukor | 2 csomag | |
Dr. Oetker Sütőpor | 1 csomag |
A mázhoz
Rama Vajas Íz | 200 gramm | |
---|---|---|
porcukor | 150 gramm | |
tej | 100 milliliter | |
kakaópor | 3 evőkanál | |
Dr. Oetker Rum Aroma | 1 kávéskanál |
A hempergetéshez
kókuszreszelék | 200 gramm |
---|
Sütéshez
Sütési idő | 40 perc |
---|---|
Edény, sütő formája | 20x30cm-es tepsi, sütőpapírral kibélelve |
A kókuszkockának többféle variációja létezik, de mindegyik változatát imádjuk. A kókuszkockát könnyű elkészíteni és nagyon finom, mindenki kedvence. A kakaós máz és az azt borító kókuszreszelék réteg teszi ellenállhatatlanná a kókuszkockát. A kókuszkocka azért érdekes desszert, mert a méretétől függően változik az íze a külső bevonatnak köszönhetően. Ezáltal a kókuszkockánál lehet variálni, kísérletezni, hogy kinek mekkora méretben ízlik legjobban. A kisebb kókuszkockákat tovább tart elkészíteni, de megéri, mert a várt hatás nem marad el. A kisebb méret inkább az édesszájúaknak ajánlatos. Miután elkészült a kókuszkocka, érdemes várni az elfogyasztásával pár órát, amíg a tészta megszívja magát a csokival, és amíg összeérnek benne az ízek. Igazából egy nappal később lenne a legfinomabb, de addig nem szokott megmaradni a kókuszkocka. Nagyon hálás és finom sütemény. Az egyetlen gond vele az, hogy utána sokat kell takarítani, de megéri, mert nagyon finom. Ezt a süteményt kezdő háziasszonyok is gond nélkül elkészíthetik, mert nagyon egyszerű, és szinte lehetetlen elrontani. A tésztánál lehet kísérletezni az állagával is, készíthetjük puhábbra, de akár szárazabbra is. A szárazabb verzió egy pohár tej elfogyasztása mellett kimondottan ízletes. Ha puhára sütjük a belsejét, sokkal jobban megszívja magát csokival. A kókuszkockának létezik mézzel készült változata is, ezt a karácsonyi időszakban érdemes kipróbálni, hiszen akkor van a mézes sütik fő szezonja. A méz nem csak a karácsonyi hangulat megteremtésében segít, hanem a tésztát is puhábbá teszi.
Elkészítés
A 20x30cm-es tepsit béleld ki sütőpapírral.
A tésztához a Rama Vajas Ízt keverd ki a cukorral, a vaníliás cukorral, az egész tojásokkal és az olvasztott mézzel. Add hozzá a tejet, majd szitáld bele a sütőporral vegyített lisztet. Addig keverd, amíg egynemű masszát nem kapsz.
A sütőpapírral kibélelt tepsibe öntsd bele a masszát és előmelegített sütőben, 180Cº-os hőmérsékleten süsd 35-40 percig. A sütőből kivéve hagyd a tepsiben pár percig, majd a rácsra helyezve hűtsd ki teljesen.
A kakaós mázhoz a Rama Vajas Ízt olvaszd fel, add hozzá a porcukrot, a kakaót és a tejet. Majd állandóan kevergetve, pár perc alatt forrald fel. Utána vedd le a tűzről, és csepegtesd hozzá a rumaromát.
A teljesen kihűlt tésztát kockázd fel, majd egyesével mártogasd bele a kakaós-rumos masszába. A csokimázzal átitatott kockákat tedd rácsra, hogy a felesleges máz lecsepegjen. Ezután forgasd bele a kókuszreszelékbe.
A kész kókuszkockákat tedd dobozba és hagyd egy-két órán át állni, hogy az ízek jól összeérjenek.
TIPP: még csokisabb élményért, vágj kisebb kockákat a süteményből, és azokat mártsd meg a csokimázban, majd hempergesd meg a kókuszreszelékben.