Könnyű mákos kalács
Hozzávalók
tojássárgája | 1 darab | |
---|---|---|
Rama Vajas Íz | 15 dekagramm | |
zsemlemorzsa | 3 dekagramm | |
tojás | 2 darab | |
tej | 1 dl | |
mazsola | 1 csomag | |
finomliszt | 60 dekagramm | |
só | 1 csipetnyi | |
kristálycukor | 10 dekagramm | |
citrom reszelt héja | 1 darab | |
darált mák | 30 dekagramm | |
instant élesztő | 4 dekagramm | |
vanilincukor | 1 csomag | |
körtelikőr vagy -pálinka | 1 evőkanál |
Desszertek: Könnyű mákos kalács a sok Kalács recept közül.
Elkészítés
Az élesztőt kevés langyos tejben elkeverjük, hozzáadunk egy csipet cukrot, két evőkanál lisztet és meleg helyen, kb. 30 perc alatt kovászt készítünk. A többi lisztet átszitáljuk, belemorzsoljuk a Ramát, hozzáadjuk a kovászt, a tojásokat, a sót, a vaníliás cukrot, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat és az egészet jól összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle és konyharuhával letakarva, kb. másfél órán át meleg helyen pihentetjük, amíg térfogata kétszeres lesz.
A töltelékhez a tejet a cukorral, a vaníliás cukorral és a citrom héjával felforraljuk, majd leforrázzuk vele a mákot. Ezután hozzáadjuk a likőrt, a megmosott és lecsepegtetett mazsolát, a zsemlemorzsát, majd kihűtjük.
A tésztát négy részre osztjuk és egyenként hosszú, keskeny téglalap alakúra nyújtjuk. A tölteléket egyenletesen elosztjuk úgy, hogy a kinyújtott tészták közepére kenjük hosszában, majd feltekerjük és a rudakat összefonjuk. Felvert tojássárgájával megkenjük,Ramával kikent tepsibe tesszük és fél óráig pihentetjük.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on, 60 percig sütjük. Kihűlve szeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.