Feltöltve:

Könnyű mákos kalács

access_alarm 0
cake Közepes
person_outline 1 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

ehető szárított virág, készen kapható keverék, ehető virágok szirmaiból, leveleiből, stb. vegyesen, de ezt el is hagyhatjuk
csokoládé
vagy evőkanál só (ízlés)

A tepsi kikenéséhez

Ráma1 darab

A töltelékhez

tej1 dl
tojássárgája a tészta megkenéséhez1 darab
mazsola1 csomag
citrom reszelt héja1 darab
Dr. Oetker Vanillincukor1.5 csomag
körtelikőr vagy -pálinka1 evőkanál
zsemlemorzsa3 dekagramm
kristálycukor10 dekagramm
darált mák30 dekagramm

A tésztához

Tojás2 darab
Dr. Oetker Instant Élesztő4 dekagramm
citrom reszelt héja1 darab
1 csipetnyi
Dr. Oetker Vanillincukor1 csomag
kristálycukor8 dekagramm
tej2.5 dl
finomliszt60 dekagramm
Ráma15 dekagramm

"A mákos kalácsról
Sok falusi háztartásban a mákos kalács maradt még mindig a hagyományos karácsonyi sütemény. A bejgli nagyjából a 19. század második felétől vált népszerűvé a polgári konyhákban. Számos faluban azonban a hagyományt tisztelve még ma is mákos kalácsot készítenek karácsonyra. Ennek a fő oka az lehetett, hogy a falvakban élő asszonyok nagyon értettek a kelt tészta készítéséhez és a dagasztásához is. Elkészítéséhez nem kellett a mákon kívül túl sok alapanyag, ezért sokszor előfordult, hogy mákos kalácsot készítettek a családnak. Az egyszerű mákos kalács abban tér el a klasszikus bejgli tésztájától, hogy a mákos kalácsé sokkal könnyebb és lazább. A mákos kalács további előnye, hogy a mákos tölteléket nem szükséges megfőzni, elég, ha hidegen beleszórjuk a mákot a tésztába. Aki kipróbálta már a mákos kalácsot az nagy eséllyel fog idén karácsonyra is a megszokott bejgli helyett, mákos kalácsot tenni az ünnepi asztalra.
A mákos kalács nem feltétlenül csak az ünnepi alkalomra lehet jó választás. Remekül illik egy hétköznapi leves és második fogás után is vagy akár reggelire egy pohár tej mellé! Mákos kalács sütésnél fontos, hogy 180 °C-on 30-40 perc alatt süssük készre!
Miután kivesszük a sütőből fontos, hogy egy kendővel takarjuk le és várjuk meg amíg kihűl. A mákos kalács elfogyasztása természetesen frissen a legfinomabb. A mákos kalácsot sütés után megkenhetjük cukros tejjel, meggylekvárral vagy akár a tejére szórhatunk kimagozott meggyet! Próbáljuk ki ebben a változatban is!
"

Elkészítés

1. lépés

Az élesztőt kevés langyos tejben elkeverjük, hozzáadunk egy csipet cukrot, két evőkanál lisztet és meleg helyen, kb. 30 perc alatt kovászt készítünk. A többi lisztet átszitáljuk, belemorzsoljuk a Ramát, hozzáadjuk a kovászt, a tojásokat, a sót, a vaníliás cukrot, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat és az egészet jól összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle és konyharuhával letakarva, kb. másfél órán át meleg helyen pihentetjük, amíg térfogata kétszeres lesz. A töltelékhez a tejet a cukorral, a vaníliás cukorral és a citrom héjával felforraljuk, majd leforrázzuk vele a mákot. Ezután hozzáadjuk a likőrt, a megmosott és lecsepegtetett mazsolát, a zsemlemorzsát, majd kihűtjük. A tésztát négy részre osztjuk és egyenként hosszú, keskeny téglalap alakúra nyújtjuk. A tölteléket egyenletesen elosztjuk úgy, hogy a kinyújtott tészták közepére kenjük hosszában, majd feltekerjük és a rudakat összefonjuk. Felvert tojássárgájával megkenjük,Ramával kikent tepsibe tesszük és fél óráig pihentetjük. Előmelegített sütőben, 180 °C-on, 60 percig sütjük. Kihűlve szeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.

2. lépés

A szobahőmérsékletű margarint keverjük habosra a cukorral, majd egyenként keverjük hozzá a tojásokat is.

Hozzászólások

Hasonló receptek

alarm_on 80"
cake Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 45"
cake Könnyű
favorite_border 2
Megnézem

alarm_on 40"
cake Könnyű
favorite_border 4
Megnézem

alarm_on 90"
cake Nehéz
favorite_border 3
Megnézem

alarm_on 20"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 180"
cake Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 30"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 160"
cake Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 45"
cake Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 90"
cake Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 90"
cake Könnyű
favorite_border 2
Megnézem

alarm_on 60"
cake Könnyű
favorite_border 2
Megnézem