Konyakmeggyes szelet
Hozzávalók
tojássárgája | 2 darab |
---|---|
Rama Vajas Íz | 25 dekagramm |
tojás | 6 darab |
tej | 1 dl |
finomliszt | 30 dekagramm |
sütőpor | 1 csomag |
porcukor | 20 dekagramm |
tojásfehérje | 2 darab |
kristálycukor | 6 evőkanál |
meggybefőtt | 1 darab |
keserű kakaópor | 1 evőkanál |
konyakmeggy aroma | 2 teáskanál |
Desszertek: Konyakmeggyes szelet a sok Sütemények recept közül.
Elkészítés
A tésztához a lisztet a sütőporral, a kakaóval és a cukorral összeforgatjuk. Ezután a puha, szoba-hőmérsékletű Ramával, a tojássárgával és a tejjel rugalmas tésztát gyúrunk belőle, majd két részre osztjuk. Egy közepes nagyságú 30x30 cm-es tepsit Ramával kikenünk és liszttel behintjük.
Az egyik tésztát pont akkorára nyújtjuk, hogy a tepsibe férjen, ha csak nagy tepsink van, akkor se nyújtsuk nagyobbra a tésztát és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 8-10 perc alatt megsütjük. Ugyanígy sütjük meg a másik tésztalapot is.
A piskótához a tojássárgát a cukorral elektromos habverővel 3-4 perc alatt krémesre, sűrűn folyósra felverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és egyharmadát a cukros tojássárgára tesszük. A liszt egyharmadát rászitáljuk, könnyed mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék tojáshabot és lisztet ugyanígy, 2 részletben hozzáadjuk.
Egy nagy tepsit Ramával kikenünk, lisztezünk, de az is jó, ha sütőpapírral kibéleljük. A masszát egyenletesen belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb.15 perc alatt megsütjük.
A krémhez a lisztet a tejben simára keverjük, majd továbbra is szüntelenül keverve sűrű krémet főzünk belőle. Hűlni hagyjuk, majd jól kikeverjük. A puha, szoba-hőmérsékletű Ramát először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. Apránként a kihűlt, tejes krémhez keverjük és a konyakmeggy aromával ízesítjük.
A kihűlt piskótát kb. 2 cm-es kockákra vágjuk, a krémmel összekeverjük, majd hozzáadjuk a lecsöpögtetett meggybefőttet is. Egyenletesen az egyik tésztalapra halmozzuk, a másik tésztalappal befedjük.
A csokoládémázhoz a tojásfehérjét a cukorral gőz fölött felverjük, majd a kakaót és a puha, szoba-hőmérsékletű Ramát is belekeverjük. Egyenletesen a tésztára simítjuk, és dermedni hagyjuk, legalább 1 órán át!.