Körtés mandulatorta
Körtés mandulatorta
  • timer30 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A töltelékhez

    • érett körte (puha vagy befőtt is lehet) - 3 darab
    • darált mandula - 10 dekagramm
    • porcukor - 5 dekagramm
    • nádcukor (kristály) - 5 dekagramm
    • tojás - 1 darab
    • Rama margarin - 6 dekagramm
    • mandulalikőr (elhagyható) - 2 cl
    • liszt - 1 evőkanál

    A tésztához

    • liszt - 16 dekagramm
    • darált mandula - 2 dekagramm
    • Rama margarin - 12 dekagramm
    • porcukor - 5 dekagramm
    • vanília kikapart belseje - 0.5 rúd
    • só - 1 csipetnyi
    • hideg víz - 0.5 dl
    • sütőpor - 1 teáskanál

    Elkészítés:

    1. A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk egy tésztagombóccá. Fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe rakjuk.
    2. A körtéket megpucoljuk, és négybe vágjuk, a negyedeket kissé beirdaljuk, de felszeletelve is jó. A töltelékhez a mandulát, a cukrot és a margarint habosra keverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és egy-két percig habverővel keverjük.
    3. A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és a torta vagy piteformát kibéleljük vele úgy, hogy pereme is legyen (kb. 2-3 cm). Megtöltjük a mandulakrémmel és a tetejére rakjuk a körtéket. Előmelegített sütőben, 170 fokon, 25-30 percig sütjük. Vaníliafagyival vagy tejszínhabbal tálaljuk.