Kotlós és csibéi
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 10 dekagramm | |
---|---|---|
tojás | 2 darab | |
búzaliszt | 30 dekagramm | |
só | 2 teáskanál | |
sáfrány | 1 teáskanál | |
barna cukor | 10 dekagramm | |
élesztő | 1 csomag | |
langyos tej | 2 dl | |
teljes kiőrlésű liszt | 30 dekagramm |
Desszertek: Kotlós és csibéi a sok Sütemények recept közül.
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A Ramát megolvasztjuk. A kétfajta lisztet a maradék cukorral, a sóval és a sáfránnyal egy tálban összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a megolvasztott Ramát, a tojásokat és konyhai robotgéppel vagy kézi mixerrel sima tésztává dagasztjuk. Lefedve meleg helyre tesszük és kb. fél óráig kelni hagyjuk, amíg térfogata kétszerese lesz.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán még egyszer átgyúrjuk és kettéosztjuk. Az egyik feléből elkészítjük a kotlóst. A tésztából elveszünk egy keveset, ebből készül a szárny, a farok és a taréj, majd a maradékból egy nagyobb és egy kisebb cipót készítünk, amelyeket egymásra helyezünk. Ez lesz a kotlós teste és feje. A félretett tésztát kinyújtjuk és egy ollóval kivágjuk a szárnyait, a farkát és a taraját, amelyeket a megfelelő helyekre teszünk. A szemeket cukorgyöngyből, a csőrét a felezett mandulából készítjük el, ezután tejjel bekenve "összeragasztjuk".
A tészta másik feléből az előbbiekben leírt módon készítjük el az 5-6 kiscsibét. A sütőlemezre sütőpapírt teszünk, majd erre először a kotlóst ráhelyezve, előmelegített sütőben, 200 °C-on kb. 20 percig sütjük, majd melléhelyezzük a csibéket és további 20 percig sütjük.