Krémes
Hozzávalók
tojássárgája | 1 darab | |
---|---|---|
Rama Vajas Íz | 15 dekagramm | |
víz | 1 liter | |
tejföl | 1 evőkanál | |
finomliszt | 25 dekagramm | |
tojásfehérje | 8 darab | |
kristálycukor | 30 dekagramm | |
vaníliás cukor | 2 csomag | |
asztali só | csipetnyi | |
főznivaló vaníliás pudingpor | 5 csomag | |
keksz darabokra tördelve |
Desszertek: Krémes a sok Krémes recept közül.
Elkészítés
A tésztához a lisztet a Ramával elmorzsoljuk, majd a tojássárgával, a sóval meg a tejföllel összegyúrjuk és folpackba csomagolva kb.1 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
Egy 20x32 cm -es, magas peremű tepsit, (például amiben a lasagne sül), sütőpapírral kibélelünk. A tésztát elfelezzük.
Az egyiket meglisztezett gyúrólapon pont akkorára nyújtjuk, hogy beleférjen a tepsibe. Villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 8 perc alatt megsütjük. Ugyanígy sütjük meg a másik tésztalapot is.
Fontos, hogy sütőpapíron süssük és ezzel együtt is mozgassuk, mert könnyen törik és csak a krém puhítja majd meg. Az egyik tésztalapot még melegen kb.6x6 cm-es négyzetekre vágjuk.
A krémhez a pudingport a tejben simára keverjük, a kétféle cukorral ízesítjük. Szüntelenül keverve, a forrástól számított 1-2 perc alatt sűrűre főzzük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és azonnal a tűzről lehúzott forró krémbe keverjük.
Itt nem kell figyelni arra, hogy a hab ne törjön, sokkal fontosabb, hogy a forró krémben a hab megfőjön.
Az egyik tésztalapot a tepsibe tesszük, a forró krémet egyenletesen rásimítjuk. A kis tésztatetőket ráillesztjük, egy kicsit bele is nyomkodjuk és hűlni, dermedni hagyjuk.
Tálaláskor a krémest a felszeletelt tésztatetők mentén haladva, forró vízbe mártott késsel felszeleteljük és porcukorral meghintjük.