Krémes
Krémes
  • timer50 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • tojássárgája - 1 darab
  • Rama Vajas Íz - 15 dekagramm
  • víz - 1 liter
  • tejföl - 1 evőkanál
  • finomliszt - 25 dekagramm
  • tojásfehérje - 8 darab
  • kristálycukor - 30 dekagramm
  • vaníliás cukor - 2 csomag
  • asztali só - csipetnyi
  • főznivaló vaníliás pudingpor - 5 csomag
  • keksz darabokra tördelve

Elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet a Ramával elmorzsoljuk, majd a tojássárgával, a sóval meg a tejföllel összegyúrjuk és folpackba csomagolva kb.1 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
  2. Egy 20x32 cm -es, magas peremű tepsit, (például amiben a lasagne sül), sütőpapírral kibélelünk. A tésztát elfelezzük.
  3. Az egyiket meglisztezett gyúrólapon pont akkorára nyújtjuk, hogy beleférjen a tepsibe. Villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 8 perc alatt megsütjük. Ugyanígy sütjük meg a másik tésztalapot is.
  4. Fontos, hogy sütőpapíron süssük és ezzel együtt is mozgassuk, mert könnyen törik és csak a krém puhítja majd meg. Az egyik tésztalapot még melegen kb.6x6 cm-es négyzetekre vágjuk.
  5. A krémhez a pudingport a tejben simára keverjük, a kétféle cukorral ízesítjük. Szüntelenül keverve, a forrástól számított 1-2 perc alatt sűrűre főzzük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és azonnal a tűzről lehúzott forró krémbe keverjük.
  6. Itt nem kell figyelni arra, hogy a hab ne törjön, sokkal fontosabb, hogy a forró krémben a hab megfőjön.
  7. Az egyik tésztalapot a tepsibe tesszük, a forró krémet egyenletesen rásimítjuk. A kis tésztatetőket ráillesztjük, egy kicsit bele is nyomkodjuk és hűlni, dermedni hagyjuk.
  8. Tálaláskor a krémest a felszeletelt tésztatetők mentén haladva, forró vízbe mártott késsel felszeleteljük és porcukorral meghintjük.