Kürtőskalács
Hozzávalók
liszt + a deszka lisztezéséhez | 40 dekagramm | |
---|---|---|
friss élesztő | 2 dekagramm | |
cukor | 2 evőkanál | |
tej | 2 dl | |
Rama olvasztva + a kenéshez | 5 dekagramm | |
tojás + 1 a kenéshez | 1 darab | |
citrom héja (elhagyható) | 1 darab | |
vaníliás cukor | 1 csomag | |
só | 1 csipetnyi | |
papírtörlő guriga | 5 darab | |
alufólia | 1 darab |
Hempergetéshez
cukros darált dió, vagy kakaós, fahéjas cukor | 1 adag |
---|
Desszertek: Kürtőskalács a sok Kalács recept közül.
Elkészítés
A 4-5 db. papírtörlő gurigáját vastagon vond be alufóliával úgy, hogy belülre is rakj. Én úgy csináltam, hogy a végeit lezártam így biztos, hogy nem ég meg a papír. Nekem kibírta nagyon jók voltak a formák.
A tésztához langyos tejben a cukrot felolvasztom és felfuttatom az élesztőt. A lisztet egy tálba szitálom, összedolgozom a tojással, a vaníliás cukorral, a reszelt citrom héjával, a sóval az olvasztott Ramával és a felfutott élesztővel. Langyos helyen a duplájára kelesztem. A megkelt tésztát nem gyúrom ismét át, hanem máris nyújtom a lisztezett deszkán, kb. ujjnyi vastagra. Eztán kb. 1 cm. széles csíkokra vágom fel. Az alufóliás sütőformákat megkenem olvasztott Ramával és csíkonként rátekerem a tésztát úgy, hogy a tésztacsíkok egy kicsit fedjék egymást. A kalácsokat ezután meghengerelem a deszkán, hogy a tésztacsíkok összetapadjanak és illeszkedjenek egymáshoz. Megkenem tojással, majd az ízesített cukrokba hempergetem. Tepsibe fektetem őket, lehet állítva is beletenni a tepsibe, de nekem nem fértek be, én a tepsibe is raktam alufóliát, így nem ragadt le tészta és azt is megkentem olvasztott Ramával. Előmelegített, forró sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm. A kürtős kalácsokat még melegen lehúztam a formáról, nagyon szépen lejöttek róla. A külsejének keménynek kell lennie, mert a cukor rákaramellizálódik. Melegen a legfinomabb de persze nálunk elfogyott a vége hidegen is.