Kürtőskalács
Kürtőskalács
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • liszt + a deszka lisztezéséhez - 40 dekagramm
  • friss élesztő - 2 dekagramm
  • cukor - 2 evőkanál
  • tej - 2 dl
  • Rama olvasztva + a kenéshez - 5 dekagramm
  • tojás + 1 a kenéshez - 1 darab
  • citrom héja (elhagyható) - 1 darab
  • vaníliás cukor - 1 csomag
  • só - 1 csipetnyi
  • papírtörlő guriga - 5 darab
  • alufólia - 1 darab

Hempergetéshez

  • cukros darált dió, vagy kakaós, fahéjas cukor - 1 adag

Elkészítés:

  1. A 4-5 db. papírtörlő gurigáját vastagon vond be alufóliával úgy, hogy belülre is rakj. Én úgy csináltam, hogy a végeit lezártam így biztos, hogy nem ég meg a papír. Nekem kibírta nagyon jók voltak a formák. A tésztához langyos tejben a cukrot felolvasztom és felfuttatom az élesztőt. A lisztet egy tálba szitálom, összedolgozom a tojással, a vaníliás cukorral, a reszelt citrom héjával, a sóval az olvasztott Ramával és a felfutott élesztővel. Langyos helyen a duplájára kelesztem. A megkelt tésztát nem gyúrom ismét át, hanem máris nyújtom a lisztezett deszkán, kb. ujjnyi vastagra. Eztán kb. 1 cm. széles csíkokra vágom fel. Az alufóliás sütőformákat megkenem olvasztott Ramával és csíkonként rátekerem a tésztát úgy, hogy a tésztacsíkok egy kicsit fedjék egymást. A kalácsokat ezután meghengerelem a deszkán, hogy a tésztacsíkok összetapadjanak és illeszkedjenek egymáshoz. Megkenem tojással, majd az ízesített cukrokba hempergetem. Tepsibe fektetem őket, lehet állítva is beletenni a tepsibe, de nekem nem fértek be, én a tepsibe is raktam alufóliát, így nem ragadt le tészta és azt is megkentem olvasztott Ramával. Előmelegített, forró sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm. A kürtős kalácsokat még melegen lehúztam a formáról, nagyon szépen lejöttek róla. A külsejének keménynek kell lennie, mert a cukor rákaramellizálódik. Melegen a legfinomabb de persze nálunk elfogyott a vége hidegen is.