Kürtőskalács házilag
Hozzávalók
tojássárgája | 2 darab |
---|---|
Rama Vajas Íz | 8 dekagramm |
tojás | 2 darab |
tej | 3 dl |
finomliszt | 50 dekagramm |
só | 1 csipetnyi |
kristálycukor | 8 evőkanál |
instant élesztő | 3 dekagramm |
Desszertek: Kürtőskalács házilag a sok Kalács recept közül.
Elkészítés
Ennek a receptnek az elkészítéséhez csak akkor fogjunk hozzá, ha van olyan formánk (dorongunk), amin a kalácsot megsüthetjük. Persze ez házilag is készülhet, esztergáltatva, vagy még egyszerűbben, a közepesen vastag régi sodrófát elfűrészelve.
Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, és egy kevés cukrot beleszórva 10 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután a többi cukorral, a liszttel, a tojásokkal és a tojássárgájával, egy csipetnyi sóval, a maradék langyos tejet apránként hozzáadva 5-6 percig intenzíven dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától, az olvasztott Ramát ekkor dolgozzuk bele. Langyos helyen, letakarva 50 percen át kelesztjük.
Ezután meglisztezett gyúródeszkán finoman átgyúrjuk, kisujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk, és kb. 3 cm széles szalagokra vágjuk.
A fadorongot alufóliába burkoljuk – a fémet nem kell –, és Ramával megkenjük. A tésztacsíkokat egyenként, csigavonalban, kis takarással a formára tekerjük. Vizes ecsettel megkenjük, majd kristálycukorba hempergetjük. Az sem baj, ha ezzel kicsit elnyomjuk a vonalakat.
Ramával kikent tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 20–25 percig sütjük. Félidőben egyszer megfordítjuk és olvasztott Ramával megkenjük. A kalácsokat állandóan forgatva, faszénparázs fölött is megsüthetjük, így készül az eredeti változata.
Amikor elkészült, a sütőfát függőlegesen tartva, ütögetve, lecsúsztatjuk róla a tésztát.