Kürtőskalács házilag
Kürtőskalács házilag
  • timer995 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • liszt - 50 dekagramm
  • Ráma - 10 dekagramm
  • tej - 2.5 dl
  • tojás + 2 tojássárgája - 2 egész
  • cukor - 2 evőkanál
  • szárított élesztő - 1 csomag
  • kristálycukor - 1 darab
  • olaj - 1 darab

Elkészítés:

  1. A lisztbe szitáld bele az élesztőt és a cukrot. Vegyítsd össze őket, majd az egész tojásokat, illetve a tojássárgájákat is keverd hozzá. A tejet langyosítsd meg, és azt is add hozzá, végül gyúrd össze az egészet. Amikor már elválik az edény falától, öntsd hozzá a megolvasztott margarint, és nagyjából tíz percig dagaszd. Ezután fedd le egy tiszta konyharuhával, és egy óra alatt keleszd a duplájára.
  2. Amikor megkelt, lisztezett deszkán a tésztából lecsípve sodorj nagyjából két centiméter vastag csíkokat, és az alufóliával bevont, beolajozott nyársakra spirál alakban tekercseld fel őket. Ha nincs kürtőskalácsfád, egyszerűen fogj néhány üres sörösdobozt, vond be alufóliával, olajozd meg őket, és tekerd fel rájuk a tésztát. A tészta két végét nyomd össze a mellette lévő sorral, nehogy leváljon a dobozról. A nyújtódeszkát lisztezd be újra, és óvatosan görgesd rajta ide-oda a nyársat, így egyenletes vastagságú lesz a tészta, és nem lesz benne rés.
  3. Ízlésed szerint kristálycukorba, fahéjba, dióba vagy kakaóporba forgasd bele a nyársakat. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, a kürtőskalácsokat pedig állítsd egy tepsire, így told be a sütőbe. Körülbelül 10-15 perc alatt elkészülnek, de nem árt, ha néhány percenként megforgatod őket, hogy mindenhol egyenletesen süljenek meg.