Kürtöskalács sütőben
Kürtöskalács sütőben
  • timer40 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Tésztához

    • liszt - 50 dekagramm
    • tojás - 2 darab
    • vaníliás cukor - 1 csomag
    • só - 1 csipetnyi
    • citromhéj - 1 darab
    • olvasztott Rama - 10 dekagramm
    • tej - 2 dl
    • cukor - 6 evőkanál
    • élesztő - 3 dekagramm

    Forgatáshoz

    • dió - 1 darab
    • kakaó - 1 darab
    • fahéj - 1 darab
    • kókusz - 1 darab
    • mák - 1 darab

    Elkészítés:

    1. 2 dl tejben 6 evőkanál cukorral 3 dkg élesztőt felfuttatunk. 50 dkg lisztet 2 db tojással, 1 cs. vaníliás cukorral, csipet sóval, reszelt citromhéjjal, 10 dkg olvasztott Ramával, valamint a felfuttatott élesztővel jól kidolgozzuk és másfél órát kelesztjük. Hat sörös dobozt, vagy papírtörlő tekercset bevonunk alufóliával, a két végét is és olajjal vékonyan megkenjük.
    2. A megkelt tésztát gyúródeszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk és 1-2 cm-es csíkokra vágjuk. Ezek után feltekerjük a tésztát a dobozokra úgy, hogy mindig fedje egy kicsit az előző csíkot, a végeit pedig visszadugjuk az előző csík alá. Finoman megfogatjuk a deszkán, bekenjük olvasztott Ramával, vagy olajjal. Utána cukorban, cukros dióban meghempergetjük. Én nem hempergettem, hanem szórtam a tésztára a cukrot, mert különben nagyon édes lett. 10 percig pihentetjük.
    3. Sütőpapírral bélelt tepsibe állítjuk jó messzire egymástól, hogy mindenhol érje a meleg. Ha állítva sütjük, akkor szorosan kell feltekerni, hogy ne csússzon le a tészta a dobozról sütés közben. Lehet fektetve is sütni, akkor forgatni kell sütés közben. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük aranybarnára kb. 20 perc alatt. A cukros kürtöskalácsot még melegen kenjük meg langyos tejjel és akkor bármibe beleforgathatjuk (kakaó, fahéj, dió, kókusz, mák).