Lakatos Márk Sós képviselőfánkja
Hozzávalók
Tésztához
Rama Vajas Íz | 65 gramm |
---|---|
Liszt | 65 gramm |
víz | 65 gramm |
Tojás | 2 darab |
Só | 1 csipetnyi |
Töltelékhez
lágy kecskesajt | 150 gramm |
---|---|
tejszín | 100 milliliter |
Só | ízlés szerinti adag |
Bors | ízlés szerinti adag |
szerecsendió | ízlés szerinti adag |
Céklaropogós
cékla | 1 darab |
---|---|
olívaolaj | ízlés szerinti adag |
Só | ízlés szerinti adag |
Sütéshez
Sütési idő | 90 perc |
---|---|
Sütési hőmérséklet | 220 ° |
Lakatos Márk a divat világán kívül talán egyetlen helyen mozog hasonlóan otthonosan: a konyhában. A rutin ellenére a Rama Süti Challenge 3. nehezítéseivel és a recepttel azért ő is megszenvedett. A sós képviselőfánk önmagában sem egyszerű feladat, de Szabó Simon gondoskodott róla, hogy a legegyszerűbb lépések se menjenek zökkenőmentesen. Egy dolog biztos, ha Márknak széllel szemben is ilyen ínycsiklandó süteményt sikerült elkészítenie, nektek is menni fog. Itt találjátok a részletes receptet, hogy könnyebb dolgotok legyen!
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra. A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
Egy edényben felforraljuk a vizet a sóval és margarinnal. Ha forr, hozzákeverjük a lisztet, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a massza elválik az edény falától, és a tészta felülete sima lesz.
Majd levesszük a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, hogy ne legyen teljesen forró. A tojásokat egyenként eldolgozzuk a tésztában. Alapvetően keményebb állagú tésztát kell kapjunk, de ha túl száraznak érezzük pici vízzel lazíthatjuk.
Nyomózsákból kisebb kb. 4cm átmérőjű halmokat nyomunk a sütőlemezre, és előmelegített 220°C-os sütőben 10-15 percig sütjük, majd csökkentjük a sütő hőmérsékletét 190°C-ra, és további 20 percig sütjük a fánkokat. Akkor jó, ha aranybarna, és kopog a tészta. Kivesszük a sütőből és teljesen lehűtjük.
A céklát meghámozzuk, és vékonyan felszeleteljük. Átforgatjuk kevés olajban, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Majd sózzuk, és meglocsoljuk kevés balzsamecettel.
Sütjük, szárítjuk a 160 C°-os sütőben kb. 45 percig, félidőben megforgatjuk őket. Többször nézzünk rá, mert könnyen megéghet!
A töltelékhez a kecskesajtot összekeverjük a tejszínnel, fűszerezzük és habzsákba töltjük.
A kihűlt fánkok tetejét levágjuk, megtöltjük a kecskesajtkrémmel, majd beleszúrunk egy-egy kihűlt céklachips darabot, utána visszatesszük a tésztatetőket, és tálaljuk.