Lédús gyümölccsel készült húsvéti torta
Lédús gyümölccsel készült húsvéti torta
  • timer75 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • vékony lapocskákra vágott mandula
  • csokoládé

A forma kikenéséhez

  • Rama Vajas Íz - 1 darab

A tésztához

  • Dr. Oetker Sütőpor - 1 teáskanál
  • finomliszt - 12.5 dekagramm
  • tojás - 3 darab
  • reszelt citromhéj - 0.5 teáskanál
  • kristálycukor - 12.5 dekagramm
  • Rama Vajas Íz - 12.5 dekagramm

A rátéthez

  • darabos barackdzsem - 22.5 dekagramm
  • aprított pisztácia - 3 dekagramm
  • tejszín - 2 dl
  • citrom leve - 0.5 darab
  • fehérbor vagy szőlőlé - 3.5 dl
  • üveg sárgabarack befőtt (850 ml) - 1 nagy
  • lapzselatin - 8 levél

Elkészítés:

  1. A Rama Vajas Ízt a cukorral, kézi habverővel krémesre keverjük. A tojásokat és a reszelt citromhéjat hozzáadva tovább keverjük. A lisztet a sütőporral összekeverjük és a Ramás-tojáskeverékhez adjuk, majd lazán belekeverjük.
  2. A sütőformát Rama Vajas Ízzel kikenjük, majd beleöntjük a masszát, a tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben, 180 °C-on, kb. 45 percig sütjük. Eközben a rátéthez beáztatjuk a zselatint hideg vízbe. A barackot lecsepegtetjük, a levét felfogjuk és kb. 1,5 dl levet felmelegítünk, feloldjuk benne a lecsepegtetett zselatint, majd állandó keverés mellett, kis adagokban hozzáadjuk a fehérbort vagy a gyümölcslevet.
  3. A zselatinos borkeverékből egy kb. 2 cm magas, nagyméretű (1 liter térfogatú) fél tojás formát félig megtöltünk és lehűtjük. Használhatunk a tojásforma helyett egy kerek aljú tálat is.
  4. Amikor a zselé megszilárdult, a felezett sárgabarackot rátesszük és felöntjük a forma pereméig a maradék borkeverékes zselével. A befőtt levéből három evőkanállal elveszünk, citromlével vagy barackpálinkával ízesítjük.
  5. A lehűtött tortalapot ezzel a keverékkel, egy kanál segítségével többször áthúzzuk, majd baracklevet csepegtetünk rá. A darabos barackdzsemet szitán áttörjük és egy kissé felmelegítjük, ezután bekenjük vele a tortalapot.
  6. A barackzselés tojásformát meleg vízbe merítjük és kifordítjuk a tortaalapra. A torta peremét pisztáciával beszórjuk, illetve felvert tejszínhabbal díszítjük. A tortát fogyasztásig hűtőbe tesszük.