Lekváros croissant
Hozzávalók
liszt | 1 kilogramm | |
---|---|---|
élesztő | 5 dekagramm | |
langyos tej | 5 dl | |
tojás | 2 darab | |
Ráma | 30 dekagramm | |
cukor | 2 teáskanál | |
só | 2 teáskanál |
A tetejére
villával felvert tojássárgája | 1 darab |
---|
Desszertek: Lekváros croissant a sok Croissant recept közül.
Elkészítés
Az élesztőt a kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Az élesztőt a tejbe morzsoljuk és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képződik. A lisztet egy edénybe tesszük, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a sót és addig gyúrjuk, amíg az edény falától el nem válik, majd a tésztát 1 órán át a hűtőben pihentetjük.
Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. 0,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk, aztán egyenletes vastagságban rákenjük a Ramát.
A tésztát balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk. Ezután fél órára megint hűtőbe tesszük, a hajtogatást összesen háromszor ismételjük meg, minden hajtogatás után fél óra pihentetéssel. Ezután a tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, kifli formájúra feltekerjük, megkenjük felvert tojással és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A kifliket ízlés szerint tölthetjük sós, vagy édes töltelékekkel is, sajttal, apróra vágott sonkával, lekvárral, mogyorókrémmel, dióval, mákkal és a töltelékkel harmonizáló ízben díszíthetjük a tetejüket.