Lekváros linzerkocka
Lekváros linzerkocka
  • timer30 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • liszt - 50 dekagramm
    • Ráma - 25 dekagramm
    • porcukor - 15 dekagramm
    • sütőpor - 1 csomag
    • tojás - 1 darab
    • citrom reszelt héja - 0.5 darab
    • kakaó - 1 evőkanál
    • rum - 1 evőkanál

    A töltéshez

    • baracklekvár - 0.5 kilogramm

    A tetejére

    • tojássárgája - 4 darab
    • porcukor - 15 dekagramm

    A díszítéshez

    • lekvár - 1 üvegcse
    • pirított mandulatörmelék - 1 kevés

    Elkészítés:

    1. Elkészítjük a tésztát: a lisztet elmorzsoljuk a hideg Ramával, belekeverjük a porcukrot, a sütőport és a citromhéjat. A tojást is hozzáadjuk és összegyúrjuk a tésztát. Három részre osztjuk.
    2. Az egyikbe belegyúrjuk a kakaót és a rumot. A második lapot lisztezett táblán egy 20x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tepsi aljára fektetjük és megkenjük a lekvár felével. Kinyújtjuk a kakaós tésztát is egy azonos méretű lappá és a lekváros, világos lapra helyezzük. Megkenjük a maradék lekvárral és az utolsó lapot is kinyújtva befedjük a süteményt.
    3. Több helyen átszurkáljuk egy villával, hogy ne hólyagosodjon fel. Előmelegített sütőben 195 °C-on 20 perc alatt megsütjük.
    4. Amíg a tészta sül, kikeverjük a tetejére a mázat: a tojássárgát összekeverjük a porcukorral kézi habverő segítségével.
    5. Miután megsült a tészta a mázat azonnal a tetejére kenjük, hogy megdermedjen. Míg kihűl, egy száraz serpenyőben egy-két perc alatt folyamatos keverés közben zsemleszínűre pirítunk egy félmaroknyi szeletelt mandulát.
    6. Amikor a sütink teljesen kihűlt, egy hullámos élű késsel felszeleteljük 3x3 cm-es négyzetekre. Egy kevés lekvárt pöttyintünk a szeletek közepére, majd az összetört mandulával díszíthetjük.