Leveles-túrós rétes
Leveles-túrós rétes
  • timer90 perc
  • moodNehéz
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához (3 rúdhoz)

    • Ráma - 25 dekagramm
    • liszt - 30 dekagramm
    • tojássárgája - 2 darab
    • tejföl, vagy kefír - 2 dl
    • ecet - 1 kávéskanál
    • só - 1 kevés

    A töltelékhez

    • túró - 0.5 kilogramm
    • tejföl - 2 dl
    • cukor - 1 kevés
    • citrom reszelt héja - 1 darab
    • mazsola - 1 adag

    A réteslapok kenéséhez

    • felvert tojás - 1 darab
    • olaj - 1 darab

    Elkészítés:

    1. A leveles tészta elkészítése: 5 dkg Ramával, 25 dkg liszttel, 2 tojássárgával, ecettel, tejföllel, vagy kefirrel és sóval jól kidolgozott rétestésztát készítünk, majd fél óráig pihentetjük. Ezalatt 20 dkg Ramát 5 dkg liszttel jól átgyúrunk és cipóra alakítjuk. A pihent tésztát kinyújtjuk, ráhelyezzük a Ramát, a kettőt együtt kinyújtjuk, kétszer összehajtogatjuk és hideg helyen pihentetjük. Összesen négyszer nyújtjuk, de csak az első nyújtás után pihentetjük 1/2 órát, a többinél elegendő a 20 percenkénti nyújtás-hajtogatás. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, a tésztát 3 cipóra osztjuk. Téglalap alakúra sodorjuk, olajjal lekenjük, zsemlemorzsával meghintjük. A tölteléket a közepére tesszük, a tésztát két oldalról ráhajtjuk.Ramával kikent tepsibe tesszük, a rudak tetejét olajjal, majd a felvert tojással lekenjük és előmelegített sütőben megsütjük.