Linzer tölcsér
Hozzávalók
A tésztához
liszt | 30 dekagramm | |
---|---|---|
vaj vagy margarin | 20 dekagramm | |
porcukor | 10 dekagramm | |
tojássárgája | 1 darab | |
vaníliás cukor | 1 csomag | |
citrom reszelt héja | 0.5 darab | |
sütőpor | 1 teáskanál |
A krémhez
vaníliás puding (főzős) | 2 csomag | |
---|---|---|
csokoládés puding (főzős) | 2 csomag | |
vaníliás cukor | 2 csomag | |
kristálycukor | 35 dekagramm | |
víz | 1 liter | |
tojásfehérje | 9 darab |
Desszertek: Linzer tölcsér a sok Sütemények recept közül.
Elkészítés
Először a száraz alapanyagokat, így a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a citromhéjat összekeverjük, majd gyorsan belemorzsoljuk a vajat vagy a margarint. Végül hozzáadjuk a tojássárgát, és jól összedolgozzuk.
A tésztacipót fóliába csomagoljuk, és 1 órát hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen a tölcsérekhez sablont készítünk: keménypapírból tekerjük és ragasztjuk, majd ezt cellux-szal rögzítjük, végül alufóliába tekerjük.
A tésztából levágunk egy darabot, porcukorral hintett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. 2-3 cm szélességű 30 cm hosszú csíkokat vágunk, és kúp alakú formára felcsavarjuk őket. Kb. (15-20) db lesz belőle. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 10 percig sütjük.
A krémhez a pudingport összekeverjük a vaníliás cukorral, a teljes mennyiségből elvett, 10 dkg kristálycukorral, majd apránként hozzákeverjük az 1 liter vizet is.
A tojásfehérjéket a maradék 25 dkg cukorral gőz fölött kemény habbá verjük. A pudingot a vízzel lassú tűzön sűrűre főzzük. Ha besűrűsödött, vigyázva belekeverjük a gőz fölött felvert, kemény, kész habot is, majd azzal együtt még további 3 percig főzzük.
A krémmel megtöltjük a fagylaltkelyheket.
Természetesen feleződnek a csoki és a vaníliakrém anyagok. Fél liter víz kell mindkettőhöz, a tojásfehérjét is ketté kell osztani.