Linzer tölcsér
Linzer tölcsér
  • timer10 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • liszt - 30 dekagramm
    • vaj vagy margarin - 20 dekagramm
    • porcukor - 10 dekagramm
    • tojássárgája - 1 darab
    • vaníliás cukor - 1 csomag
    • citrom reszelt héja - 0.5 darab
    • sütőpor - 1 teáskanál

    A krémhez

    • vaníliás puding (főzős) - 2 csomag
    • csokoládés puding (főzős) - 2 csomag
    • vaníliás cukor - 2 csomag
    • kristálycukor - 35 dekagramm
    • víz - 1 liter
    • tojásfehérje - 9 darab

    Elkészítés:

    1. Először a száraz alapanyagokat, így a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a citromhéjat összekeverjük, majd gyorsan belemorzsoljuk a vajat vagy a margarint. Végül hozzáadjuk a tojássárgát, és jól összedolgozzuk. A tésztacipót fóliába csomagoljuk, és 1 órát hűtőben pihentetjük.
    2. Amíg a tészta pihen a tölcsérekhez sablont készítünk: keménypapírból tekerjük és ragasztjuk, majd ezt cellux-szal rögzítjük, végül alufóliába tekerjük.
    3. A tésztából levágunk egy darabot, porcukorral hintett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. 2-3 cm szélességű 30 cm hosszú csíkokat vágunk, és kúp alakú formára felcsavarjuk őket. Kb. (15-20) db lesz belőle. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 10 percig sütjük.
    4. A krémhez a pudingport összekeverjük a vaníliás cukorral, a teljes mennyiségből elvett, 10 dkg kristálycukorral, majd apránként hozzákeverjük az 1 liter vizet is. A tojásfehérjéket a maradék 25 dkg cukorral gőz fölött kemény habbá verjük. A pudingot a vízzel lassú tűzön sűrűre főzzük. Ha besűrűsödött, vigyázva belekeverjük a gőz fölött felvert, kemény, kész habot is, majd azzal együtt még további 3 percig főzzük.
    5. A krémmel megtöltjük a fagylaltkelyheket.Természetesen feleződnek a csoki és a vaníliakrém anyagok. Fél liter víz kell mindkettőhöz, a tojásfehérjét is ketté kell osztani.