Lúdláb torta
Hozzávalók
a kakós piskótához
tojás | 4 darab | |
---|---|---|
kristálycukor | 80 gramm | |
kakaópor | 10 gramm | |
liszt | 70 gramm |
A krémhez
habtejszín | 400 milliliter | |
---|---|---|
kristálycukor | 200 gramm | |
kakaópor | 100 gramm | |
Rama Vajas Íz | 250 gramm | |
meggy (befőtt is lehet) | 200 gramm | |
rum | 200 milliliter |
A csokoládé bevonathoz
étcsokoládé | 200 gramm |
---|
Sütéshez
Sütési idő | 15 perc |
---|---|
Sütési hőmérséklet | 180 ° |
Edény, sütő formája | 24cm-es tortaforma |
Desszertek: Lúdláb torta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral. A tojásokat válasszuk szét.
A 4 tojásfehérjét a 80g cukorral verjük kemény habbá. Óvatosan, hogy a habot ne törjük össze, keverjük hozzá a tojások sárgáját, majd a kakaóporral átszitált lisztet. Öntsük a tortaformába és süssük az előmelegített sütőben, kb. 15-20 percig, vagy amíg a tűptóbánál a tű tisztán jön ki belőle, illetve a tészta nyomásra visszaugrik. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
A meggyből 12 szemet tegyünk félre, ezzel fogjuk díszíteni a tortát. A maradék meggyet magozzuk ki, vagy ha befőttet használunk, akkor csepegtessük le és áztassuk rumba.
A krémhez a tejszínt és a cukrot főzzük össze, kb. 105-110 °C-ig, vagy szálpróbáig (ujjunk közé véve és széthúzva nem szakad, hanem kb. 2 cm-es szálra nyúlik). Ekkor vegyük le a tűzről és keverjük bele az átszitált kakaóport. Hűtsük ki teljesen, ezután keverjük habosra a Rama Vajas Ízzel.
A torta összeállításához vegyük ki a piskótát a tortaformából, vegyük le róla a sütőpapírt. Helyezzük vissza a formába, és kenjük rá a krém 1/3-át. Szórjuk rá a lecsepegtetett beáztatott meggyet, majd borítsuk be a maradék krémmel. A krémből egy keveset tegyünk félre a díszítéshez. Kenjük el a krém tetejét egyenletesre, majd tegyük legalább 4 órára, de inkább egy éjszakára hűtőbe.
Másnap vegyük ki a tortát a hűtőből. Olvasszuk meg az étcsokoládét, és egy evőkanálnyi olajjal keverjük el, majd öntsük a torta tetejére, és egyenletesen simítsuk el rajta. Tegyük vissza a hűtőbe dermedni, kb. fél órára.
Tálaláshoz a tortát tegyük egy tálaló tányérra, éles késsel vágjuk körbe a torta szélét, és vegyük le róla a tortakarikát. A maradék krémmel nyomjunk krémrózsákat a szeletekre, majd díszítsük a maradék olvasztott csokiba mártott meggyel. Szeleteléskor forró vízbe mártsuk a kést, így nem fog törni a csokoládémáz.