Lúdláb torta
Hozzávalók
A díszítéshez
meggybefőtt | 1 darab |
---|
A tésztához
kristálycukor | 3 evőkanál |
---|---|
finomliszt | 3 evőkanál |
keserű kakaópor | 1 csapott evőkanál |
Tojás | 3 darab |
A forma kikenéséhez
Rama Vajas Íz | 1 darab |
---|---|
finomliszt | 1 darab |
A töltéshez
magozott meggybefőtt | 35 dekagramm |
---|
A krémhez
Rama Vajas Íz | 20 púpos kávéskanál |
---|---|
tej | 3 dl |
csokoládés pudingpor | 1 csomag |
kristálycukor | 4 evőkanál |
Étcsokoládé | 10 dekagramm |
A bevonáshoz
Étcsokoládé | 20 dekagramm |
---|
"A lúdláb tortáról
Ha nem vagy túlságosan oda a vajas krémekért, akkor a lúdláb tortát biztosan kedvelni fogod. A klasszikus, párizsi krém csupán tejszín és csokoládébevonóból áll, ami végül egy trüffel masszát képez.
A párizsi krém története nagyjából az 1880-as évek végére nyúlik vissza, amikor Gerbeaud Emil először használta a bonbonok töltelékéhez ezt a krémet. Nevét valószínűleg az első használójától kaphatta.
A lúdláb torta krémje az egyik legfinomabb csokoládés krém, amit tökéletesen felhasználhatunk egyes desszertek elkészítéséhez! A krém tartós, könnyen elkészíthető és számos finomságot varázsolhatunk még belőle.
A tradicionális tortáink egyik legnépszerűbb szereplője a párizsi krémmel töltött lúdláb torta, amit a végén rumos meggyel bolondítunk meg.
A lúdláb torta csupán egy piskótából és egy vastagabb csoki krémből áll, aminek a tetejére csoki bevonat kerül. Nagyon fontos, hogy jó minőségű csokoládét használjunk a krémhez, hiszen főleg ez az íz dominál majd a mennyei lúdláb tortában.
De miért lúdláb a lúdláb torta? Sokan teszik fel maguknak ezt a kérdést.
A lúdláb torta nem túl magas és általában szélesebb szeletekre vágva tálaljuk, így a szeletek alakja hasonlít a lúd lábához. Az igazi, falusi tojásból készült piskótának pedig élénksárga színe van, így ezért is kaphatta a lúdláb nevet. A lúdláb torta nagyon csábító csemege a rumos csokis krémmel és a roppanós csokoládétetővel. s
Születésnapra, családi ünnepekre kitűnő lehet. A gyerekek is örülni fognak a lúdláb tortának.
"
Elkészítés
A tésztához a tojások sárgáját a cukor kétharmadával krémesre, fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beledolgozzuk.
Egyharmadát a cukros tojássárgára tesszük, de még nem keverjük el. A lisztet a kakaóval összeforgatjuk, egyharmadát a habra szitáljuk, így nem lesz csomós, majd óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk.
A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele. Egy 24 cm átmérőjű tortaformát Ramával kikenünk, belisztezünk, vagy sütőpapírral kibélelünk.
A masszát egyenletesen belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 20 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a szélén a forma falától láthatóan kezd elválni.
Közben a meggybefőttet lecsöpögtetjük.
A krémhez a tejet a pudingporral és a cukorral simára dolgozzuk, közepes lángon, kevergetve fölforraljuk. 1-2 percig főzzük, épp amíg kellően besűrűsödik, ezután hűlni hagyjuk.
A Ramát habosra keverjük. A csokoládépudingot krémesre dolgozzuk, majd a puha Ramát apránként hozzáadjuk. A csokoládét felolvasztjuk, a krémbe csorgatjuk, és felét a tésztára simítjuk.
A meggyet rászórjuk, a maradék krémmel befedjük. Hűtőszekrényben minimum 2 órán át dermesztjük. Végül a tetejét és az oldalát is bevonjuk olvasztott csokoládéval.
Dermedni hagyjuk, végül meggyszemekkel díszítjük.