Feltöltve:

Madártej

access_alarm 50
cake Közepes
person_outline 4 fő
favorite_border 1

Hozzávalók

Tojás6 darab
Cukor15 dekagramm
tej1 liter
Liszt1 evőkanál
vaníliarúd1 darab

A madártejről
A madártej szó eredete egészen a 18. század közepéig nyúlik vissza. A jelentése akkoriban arra utalhatott, hogy a különleges édességek annyira ritkák, mint a “madár teje”. Így kerülhetett be a nyelvhasználatba a ma ismert madártej elnevezés. A madártej egy francia eredetű desszert, mely felvert tojásfehérjéből készül vaníliás tejsodóval. Külföldön a madártejet más elnevezésekkel illetik: a franciák úszó szigetnek (Isle flotant), a németek hó-tojásnak, az osztrákok kanáritejnek nevezik. A madártej szinte egész Európában ismert édesség. A madártej nem csak azért kedvelt desszert, mert nagyon finom, hanem azért is, mert csupán alig néhány összetevőből összedobható. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a madártej elkészítésénél nincs szükség kellő türelemre. A madártejet sokféleképpen ízesíthetjük. Tehetünk bele epret, mandulát, karamellt, vagy a hagyományosan megszokott mazsolát. A tökéletes madártej elkészítésének két fontos alapja a megfelelően felvert tojáshab és az elkészítés alatt használt, nem felforralt, de kellően meleg tej. Ha nincs kéznél vaníliarúd, használhatunk nyugodtan vaníliaesszenciát is a madártejhez. Akár reszelt citrom- vagy narancshéjjal is feldobhatjuk ezt a finom desszertet. Szeretnénk egy kicsit ropogósabbá tenni a habot? Tegyük hőálló tálkába és süssük 20 percig 140 fokon. Nagyon érdekes textúrát kaphatunk ezzel a megoldással.
A madártej remek desszert lehet egy vasárnapi ebéd után. Rendkívül könnyű, így akár nehezebb fogások után is kínálható.

Elkészítés

1. lépés

Madártej elkészítés 1. lépés képe

Öntsük a tejet egy nagy fazékba, tegyük bele a késsel felhasított vaníliarudat, majd forraljuk fel.

2. lépés

Közben a tojásokat válasszuk szét (a sárgájákat egyelőre tegyük félre egy kis tálban).

3. lépés

A fehérjékből 5 dkg cukorral verjünk a robotgép segítségével kemény habot.

4. lépés

Ha forró a tej, állítsuk takarékra alatta a lángot, és egy evőkanállal szaggassunk a hab feléből nagy galuskákat a tejbe. Kb. 3 perc után óvatosan fordítsuk meg őket, és ugyanennyi idő alatt főzzük meg a másik felüket is. Ha készek, szűrőkanállal szedjük ki őket egymás mellé egy nagy tálba, majd főzzük meg a hab másik feléből is a galuskákat. (Ha egyszerre tennénk a tejbe a teljes mennyiséget, összeragadnának a galuskák.)

5. lépés

A tejbe tegyük bele a maradék cukrot. A sárgájákat keverjük el a tálkában a liszttel, majd hígítsuk fel néhány kanál meleg tejjel. Végül folyamatos kavarás mellett lassan csorgassuk hozzá ezt a keveréket a lábosban levő tejhez. Kevergetve főzzük, amíg a tej kissé besűrűsödik. Ha kész van, halásszuk ki belőle a vaníliarudat.

6. lépés

A vaníliaszószt öntsük bele egy nagy tálba, és óvatosan helyezzük rá a habgaluskákat.

7. lépés

Ha már nem forró, tegyük be egy éjszakára a hűtőszekrénybe.

Hozzászólások

Hasonló receptek

alarm_on 80"
cake Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 45"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 40"
cake Könnyű
favorite_border 4
Megnézem

alarm_on 90"
cake Nehéz
favorite_border 3
Megnézem

alarm_on 20"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 180"
cake Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 30"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 160"
cake Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 45"
cake Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 90"
cake Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 90"
cake Könnyű
favorite_border 2
Megnézem

alarm_on 60"
cake Könnyű
favorite_border 3
Megnézem