Madártej
Madártej
  • timer60 perc
  • moodKönnyű
  • person8 fő

Hozzávalók:

  • tej - 1000 milliliter
  • kristálycukor - 200 gramm
  • Tojás - 6 darab
  • vaníliarúd - 0.5 darab

Elkészítés:

  1. A tej felét 100g cukorral és a vaníliarúddal forraljuk fel.
  2. Közben a tojások fehérjét 50g cukorral verjük fel. Ebből kanállal szaggassunk galuskákat a felforralt cukros vaníliás tejbe. Ha kissé megduzzadnak fordítsuk meg őket egy kanállal. Szedjük ki szűrőkanállal, csepegtessük le róla a tejet és tegyük félre.
  3. A tojások sárgáját a maradék cukorral keverjük ki, majd hőkiegyenlítéssel keverjük össze a megmaradt cukros tejjel: a cukros tojáshoz öntsünk kevés forró tejet, folyamatosan keverjük. Majd ezt a tejes-tojásos masszát öntsük vissza a forró tejbe, és folyamatos keverés mellett picit sűrítsük be (ne forraljuk fel, mert a tojás kicsapódik!).
  4. Hűtsük ki, majd szedjük tálkába és tegyünk a tetejére habgaluskákat. Díszíthetjük mazsolával, csokoládéreszelékkel vagy akár karamellszósszal is.
  5. TIPP: Ha a kifőtt habgaluskákat nem kedveljük, díszítsük sütőben sült habcsókokkal. (1 tojásfehérjét keverjünk össze a tojásfehérje súlyának kétszeresével megyegyező súlyú cukorral, kézi mixerrel. Töltsük habzsákba és sűtőpapírral bélelt tepsire nyomkodjunk kis halmokat. 150ºC-os sütőben kb 30-40 perc alatt süssük meg. Akkor jó, ha könnyen leemelhetjük a sütőpapírról.)

Sütéshez