Máglyarakás
Máglyarakás
  • timer60 perc
  • moodKönnyű
  • person6 fő

Hozzávalók:

  • szikkadt kifli - 6 darab
  • alma - 4 darab
  • Rama Vajas Íz - 30 gramm
  • tojás - 4 darab
  • cukor - 250 gramm
  • vaníliarúd - 1 darab
  • tej - 500 milliliter
  • darált dió - 100 gramm
  • mazsola (opcionális) - 50 gramm
  • rum (opcionális) - 3 evőkanál
  • baracklekvár - 5 evőkanál

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. A szikkadt kifliket vágjuk karikára. Az almákat pucoljuk meg, magozzuk ki és szeleteljük fel. A Rama Vajas Ízt olvasszuk fel, de előbb egy keveset tegyünk félre és kenjük ki vele a formát. Ha szeretnénk, a mazsolát áztassuk be a rumba.
  2. A tojásokat válasszuk szét. A sárgákat 50 gramm cukorral és a vaníliarúd kikapart magjával keverjük habosra, majd keverjük el az olvasztott margarinnal. Ezután öntsük rá a tejet.
  3. Tegyük a kiflikarikákat egy tűzálló tálba és öntsük rá a tojásos-tejes keveréket. Szórjuk meg a darált dióval, és - ha szeretnénk- a rumba áztatott mazsolával.
  4. A felszeletelt almát rendezzük el a kifliréteg tetején. Előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig.
  5. Mielőtt kivennénk a sütőből, verjük fel a tojások fehérjéjét 200 g cukorral kemény habbá.
  6. Kenjük az almaréteg tetejére a baracklekvárt, majd halmozzuk a tetejére és simítsuk el a tojáshabot. (Használhatunk csillagcsővel ellátott habzsákot is, így díszesebb lesz a máglyarakás teteje). Tegyük vissza még 10 percre a sütőbe, amíg a hab megemelkedik és kissé megbarnul.

Sütéshez