Mákos bejgli
Mákos bejgli
  • timer170 perc
  • moodNehéz
  • person8 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • Liszt - 500 gramm
    • Só - 1 csipetnyi
    • Rama Vajas Íz - 250 gramm
    • Tojás - 3 darab
    • kristálycukor - 50 gramm
    • élesztő - 20 gramm
    • tej - 2 dl

    A töltelékhez

    • tej - 6 dl
    • darált mák - 600 gramm
    • Cukor - 400 gramm
    • mazsola - 200 gramm
    • citrom reszelt héja - 1 darab
    • Liszt - 100 gramm

    A kenéshez

    • Tojás - 1 darab

    Elkészítés:

    1. Tegyük az élesztőt a hideg tejbe, majd adjunk egy csapott teáskanál cukrot hozzá. Keverjük össze és hagyjuk felfutni 10 percen keresztül.
    2. Szitáljuk a lisztet egy tálba és morzsoljuk el benne a kockákra vágott Rama Vajas Ízt. Adjuk hozzá a 2 felvert tojást, az élesztős keveréket, majd a cukrot és egy csipet sót. Alaposan gyúrjuk egybe a tésztát. Ha még nagyon ragad, adjunk hozzá egy kis lisztet.
    3. Ha a tészta egynemű, osszuk el kettő/négy egyenlő részre és formáljunk cipókat belőlük. Letakarva pihentessük őket a hűtőben 30 percen keresztül.
    4. Közben készítsük el a tölteléket. Forraljuk fel a tejet a cukorral, majd adjuk hozzá folyamatos kevergetés mellett a citromhéjat, a mazsolát, és a darált mákot. Vegyük le a tűzről, majd ha kihűlt, keverjük el benne alaposan a lisztet is.
    5. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztákat 5 mm vastagságúra, téglalap alakúra. Kenjük el a tésztán egyenletesen az előzőleg két/négyfelé osztott tölteléket, 1-1 cm-t hagyva a széleken. Kenjük meg a széleket a maradék egész tojással, majd tekerjük fel óvatosan a tésztát, ügyelve arra, hogy a széleket jól zárjuk le, és a töltelék ne folyjon ki.
    6. 1 tojást válasszunk szét, és a felvert sárgájával kenjük meg egyenletesen a bejglik tetejét. Kelesszük szobahőmérsékleten 30 percen keresztül, hogy megszáradjon a sárgája a tetejükön.
    7. Helyezzük a bejgliket margarinnal kikent lemezre. Kenjük meg a megszáradt tojássárgája réteget tojás fehérjével, vékonyan, néhány mozdulattal, hogy a sárgája ne keveredjen a fehérjével. A kettős kenés adja majd a bejglinek a szép, repedezett és csillogó tetőt. Tegyük hűtőszekrénybe 30 percre, míg a fehérje réteg is teljesen megszárad. Közben melegítsük elő a sütőt 170-180 °C-ra.
    8. Ha a fehérje réteg is teljesen megszáradt, tegyük a bejgliket a sütőbe, és süssük 25-30 percen keresztül, míg teljesen átsülnek.