Feltöltve:

Mákos dödölle

access_alarm 40
cake Könnyű
person_outline 4 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

Rama Vajas Íz2 evőkanál
Liszt25 dekagramm
krumpli1 kilogramm

A mákos dödölléről
A mákos dödölle alapja - a dödölle - a magyar konyha ismert és elterjedt tájjellegű étele. Régen a szegények eledeleként tartották számon, hiszen a mákos dödölle egyszerű összetevőkből készül és rendkívül laktató. A dödöllének több elnevezése is ismeretes, palócoknál és Mátraalján ganca néven ismerik, Zalában a dödölle mellett krumpligánicának is hívják, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében cinke néven is ismerik, Baranya és Somogy megyében gánicának nevezik. Készíthetjük édesen és sósan is. A mákos dödölle édes, mákkal és porcukorral hintett étel. Mint a legtöbb egyszerű étel esetében, a mákos dödölle sikerének is a megfelelő alapanyag-választás a kulcsa. A mákos dödölle megfelelő állagának eléréséhez elengedhetetlen, hogy a dödöllét lisztes fajtájú burgonyából készítsük. Ezzel érhető el, hogy a mákos dödölle igazán finom és könnyen formázható legyen. Sokak tapasztalata szerint a mákos dödöllét, így édesen még a válogatós gyerekek is megeszik, főleg, ha összekötjük a népszerű gyerekdallal, az ""éliás tóbiással"".
A mákos dödölle elkészítéséhez jó tanács, hogy akkor jó a dödölle állaga, ha a burgonya a lisztet mind felveszi. Ezt úgy érhetjük el, ha folyamatosan keverjük, amíg olyan sűrű lesz, hogy alig bírjuk dagasztani. Így lesz a mákos dödölle igazi finomság gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Természetesen nem csak mákos dödölle létezik, hiszen lekvárral, gyümölcsökkel készítve is éppen olyan finom édesség válhat belőle, mint mákkal.

Elkészítés

1. lépés

Hámozzuk meg a krumplit és kockázzuk fel. Öntsük föl hideg vízzel úgy, hogy kb. 2 cm-rel ellepje. Enyhén sózzuk meg. Főzzük puhára a krumplit.

2. lépés

Ha kész, adjuk hozzá a lisztet és keverjük jól el benne. Mivel a krumpli forró, így egy kissé ragadós, nyúlós tésztát fogunk kapni.

3. lépés

Egy serpenyőben forrósítsunk föl margarint. Szaggassuk bele a tésztát egy olajba mártott kanállal és pirítsuk meg a dödölle darabokat rajta. A nagyobb mennyiség miatt több részletben készítsük el a dödöllét. majd ízlés szerint szórjuk meg darált mákkal és cukorral.

Hozzászólások

Hasonló receptek

alarm_on 40"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 45"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 40"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 120"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 45"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 110"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 40"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 40"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 80"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 70"
cake Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 70"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 70"
cake Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 50"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 120"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 40"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 50"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 25"
cake Könnyű
favorite_border 1
Megnézem