Feltöltve:

Mákos dödölle

40
Könnyű
4 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

Rama Vajas Íz2 evőkanál
Liszt25 dekagramm
krumpli1 kilogramm

A mákos dödölléről
A mákos dödölle alapja - a dödölle - a magyar konyha ismert és elterjedt tájjellegű étele. Régen a szegények eledeleként tartották számon, hiszen a mákos dödölle egyszerű összetevőkből készül és rendkívül laktató. A dödöllének több elnevezése is ismeretes, palócoknál és Mátraalján ganca néven ismerik, Zalában a dödölle mellett krumpligánicának is hívják, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében cinke néven is ismerik, Baranya és Somogy megyében gánicának nevezik. Készíthetjük édesen és sósan is. A mákos dödölle édes, mákkal és porcukorral hintett étel. Mint a legtöbb egyszerű étel esetében, a mákos dödölle sikerének is a megfelelő alapanyag-választás a kulcsa. A mákos dödölle megfelelő állagának eléréséhez elengedhetetlen, hogy a dödöllét lisztes fajtájú burgonyából készítsük. Ezzel érhető el, hogy a mákos dödölle igazán finom és könnyen formázható legyen. Sokak tapasztalata szerint a mákos dödöllét, így édesen még a válogatós gyerekek is megeszik, főleg, ha összekötjük a népszerű gyerekdallal, az ""éliás tóbiással"".
A mákos dödölle elkészítéséhez jó tanács, hogy akkor jó a dödölle állaga, ha a burgonya a lisztet mind felveszi. Ezt úgy érhetjük el, ha folyamatosan keverjük, amíg olyan sűrű lesz, hogy alig bírjuk dagasztani. Így lesz a mákos dödölle igazi finomság gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Természetesen nem csak mákos dödölle létezik, hiszen lekvárral, gyümölcsökkel készítve is éppen olyan finom édesség válhat belőle, mint mákkal.

Elkészítés

1

Hámozzuk meg a krumplit és kockázzuk fel. Öntsük föl hideg vízzel úgy, hogy kb. 2 cm-rel ellepje. Enyhén sózzuk meg. Főzzük puhára a krumplit.

2

Ha kész, adjuk hozzá a lisztet és keverjük jól el benne. Mivel a krumpli forró, így egy kissé ragadós, nyúlós tésztát fogunk kapni.

3

Egy serpenyőben forrósítsunk föl margarint. Szaggassuk bele a tésztát egy olajba mártott kanállal és pirítsuk meg a dödölle darabokat rajta. A nagyobb mennyiség miatt több részletben készítsük el a dödöllét. majd ízlés szerint szórjuk meg darált mákkal és cukorral.

Hozzászólások

Hasonló receptek

45"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

45"
Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

120"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

40"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

70"
Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

50"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

70"
Közepes
favorite_border 1
Megnézem

60"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

120"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

90"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

45"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

30"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

90"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

30"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem