Mákos és almás kalács
Hozzávalók
finomliszt | 60 dekagramm | |
---|---|---|
Ráma | 15 dekagramm | |
tej | 2.5 dl | |
élesztő | 5 dekagramm | |
kristálycukor | 10 dekagramm | |
tojás | 2 darab | |
vaníliás cukor | 1 csomag | |
reszelt citromhéj | 1 kevés |
Mákos töltelékhez
mák | 20 dekagramm | |
---|---|---|
kristálycukor | 1 kevés | |
citrom reszelt héja | 1 darab | |
vaníliás cukor | 1 csomag | |
mazsola | 1 darab | |
tej | 1 kevés |
Almás töltelékhez
alma reszelve | 1 kilogramm | |
---|---|---|
kristálycukor | 1 kevés | |
őrölt fahéj | 1 kevés |
Kenéshez
tojás | 1 darab |
---|
Desszertek: Mákos és almás kalács a sok Kalács recept közül.
Elkészítés
1
Az élesztőből kevés langyos tejjel és pici cukorral kovászt készítünk. A liszttel és a többi hozzávalóval, valamint a kovásszal tésztát dagasztunk. Kelni hagyjuk meleg helyen letakarva, kb. 1 órát.
2
Elkészítjük a tölteléket. A mákot ledaráljuk, ízesítjük cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, mazsolával és kevés tejjel leforrázzuk. Az almás tölteléknél az almát meghámozzuk, lereszeljük, állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levétől és ízesítjük cukorral, fahéjjal.
3
A kinyújtott tésztát megtöltjük, feltekerjük, majd tojással megkenjük, és még kb. 20 percet pihentetjük, majd 180 fokon megsütjük.