Mákos és diós bejgli muffin
Hozzávalók
a tésztához (12 db muffin)
tej | 1.5 dl | |
---|---|---|
instant élesztő | 1 tasak | |
tojássárgája | 1 darab | |
Rama Vajas Íz | 20 dekagramm | |
Dr. Oetker Vanillincukor | 1 csomag | |
Liszt | 50 dekagramm | |
porcukor | 5 dekagramm | |
Só | 1 csipetnyi | |
tojás a lekenéshez | 1 darab |
A diós töltelékhez
Cukor | 8 dekagramm | |
---|---|---|
darált dió | 10 dekagramm | |
víz | 0.3 dl | |
citrom leve | 1 darab | |
Dr. Oetker Finesse citromhéj | 2 teáskanál | |
Bourbon vaníliás cukor | 1 teáskanál | |
őrölt fahéj | 1 kávéskanál | |
szerecsendió |
A mákos töltelékhez
Cukor | 9 dekagramm | |
---|---|---|
mák | 10 dekagramm | |
víz | 0.3 dl | |
narancs leve | 1 darab | |
reszelt narancshéj | 2 teáskanál | |
Dr. Oetker Bourbon vanília kivonat | 1 teáskanál | |
baracklekvár | 1 teáskanál |
A díszítéshez
cukormáz | 1 csomag | |
---|---|---|
Dr. Oetker Dekormix Tél | 1 csomag |
Desszertek: Mákos és diós bejgli muffin a sok Muffin recept közül.
Elkészítés
Az élesztőt futtassuk fel a tojássárgájával elkevert langyos tejben. A száraz hozzávalókat keverjük össze egy nagy tálban, majd a Rama Vajas Íz és a felfutott élesztő segítségével gyúrjuk tésztává. Ha kész, hagyjuk egy órát pihenni hűtőszekrényben.
Ez alatt készítsük el a töltelékeket, illetve melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
A diót keverjük el alaposan a fűszerekkel, tegyük félre. A cukrot főzzük fel a vízzel szálpróbáig (110 °C), vegyük le a tűzről, keverjük bele a citrom levét és a vaníliás cukrot, majd a fűszerekkel elkevert diót. Hagyjuk kihűlni.
A mákot keverjük el alaposan a fűszerekkel, tegyük félre. A cukrot főzzük fel a vízzel szálpróbáig (110 °C), vegyük le a tűzről, keverjük bele a baracklekvárt, és a vaníliás cukrot, majd a fűszerekkel elkevert mákot. Szintén hagyjuk kihűlni.
A tésztát egy kis liszt segítségével nyújtsuk ki 5 mm vastagra, alakítsunk belőle 2 db kb. 12 cm x 30 cm-es téglalapot. Kenjük szét a diós, illetve mákos tölteléket a téglalapokon, majd óvatosan hosszanti irányban tekerjük fel.
Vágjuk fel a tekercseket 6 egyenlő részre, helyezzük el az így kapott csigákat a szilikon vagy Rama Vajas Ízzel kikent, kilisztezett muffin sütőformába, kenjük meg a tojással, és süssük kb. 20 percig, amíg a tetejük aranybarna lesz. Hagyjuk őket a formában kihűlni.
A cukormázat töltsük cukoríróba, rajzoljunk csigát a tészta vonalát követve, majd rakjuk ki hópelyhekkel/csillagokkal.