Mákos guba torta
Hozzávalók
A tortához
szikkadt kifli | 6 darab | |
---|---|---|
tej | 500 milliliter | |
Rama Vajas Íz | 50 gramm | |
vaníliarúd | 1 darab | |
citrom reszelt héja | 1 darab | |
cukor | 30 gramm | |
tojássárgája | 2 darab | |
darált mák | 130 gramm | |
porcukor | 60 gramm |
A tojáshabhoz
cukor | 15 gramm | |
---|---|---|
víz | 50 milliliter | |
tojásfehérje | 2 darab | |
só | 1 csipetnyi | |
cukor | 150 gramm |
Sütéshez
Sütési idő | 25 perc |
---|---|
Sütési hőmérséklet | 180 ° |
Edény, sütő formája | 20cm-es kapcsos tortaforma |
Desszertek: Mákos guba torta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A tortaformát kenjük ki margarinnal és szórjuk be egy kevés zsemlemorzsával.
A szikkadt kifliket karikázzuk fel.
A tejet, a Rama Vajas Ízt, a vaníliarúd kikapart magjait, a citrom reszelt héját és a cukrot forraljuk össze, majd öntsük lassan, vékony sugárban a tojások sárgájához, miközben folyamatosan kevergetjük. Ezzel a tojásos-cukros-tejes keverékkel öntsük le a kiflikarikákat, majd óvatosan forgassuk át.
A darált mákot keverjük össze az átszitált porcukorral, szórjuk a tejes kiflikre, és óvatosan forgassuk össze.
A mákos gubát rendezzük el a 20 cm átmérőjű előkészített tortaformában, majd 180 C°-os sütőben 20-25 percig süssük.
Sütés után hagyjuk kihűlni.
A tetejét díszíthetjük tejszínhabbal, melyre szórhatunk pirított, szemes mákot vagy díszíthetjük tojásfehérje habbal.
A tojásfehérje habhoz főzzünk cukorsziruppá 150 g cukrot kb. fél deci vízzel. Akkor jó, amikor 118 C°-os (ha nincs cukorhőmérőnk, akkor addig főzzük, amíg egy kiskanálról hideg vízbe cseppentve a szirup kis golyóvá alalkul).
A tojások fehérjét verjük fel egy csipetnyi sóval és 1 evőkanál cukorral. Amikor már szép habos, lassan öntsük hozzá a cukorszirupot is és verjük addig, amíg a hab szép fényes nem lesz, és megtartja a formáját (valamint amíg a tál oldala ki nem hűlt).
A habot kenjük a torta tetejére, és szakácsfáklyával, vagy a sütőnk grill funkciójának segítségével pirítsuk meg pár perc alatt.