Mákos kalács
Hozzávalók
1 rúd kalácshoz
élesztő | 2.5 dekagramm | |
---|---|---|
cukor | 1 teáskanál | |
tej | 2 dl | |
finomliszt | 500 gramm | |
Ráma | 8 dekagramm | |
porcukor | 6 dekagramm | |
vaníliás cukor | 2 csomag | |
só | 1 csipetnyi | |
tojássárgája | 4 darab |
A máktöltelékhez
darált mák | 15 dekagramm | |
---|---|---|
vaníliás pudingpor | 1 csomag | |
cukor | 5 dekagramm | |
citrom reszelt héja | 1 darab |
Desszertek: Mákos kalács a sok Kalács recept közül.
Elkészítés
Az élesztőt a mokkáskanál cukorral és 1 dl langyos tejjel elkeverjük, majd felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük az élesztős tejet. Hozzáadjuk a felolvasztott Ramát, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgákat és a maradék 1 dl langyos tejjel hólyagosra dagasztjuk. A kelt tészta általában egészen lágy, valamivel "testesebb", mint a galuskánál, ez a természete. Majd ha megkel, gond nélkül tudunk vele dolgozni, további lisztet nem szabad hozzáadni. A megdagasztott tészta tetejét megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk és duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, formázzuk és töltjük. A töltelék készítése: a tejet felforraljuk, a többi hozzávalót belekeverjük és kihűtjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy más formába tesszük, tojássárgával a tetejét lekenjük, majd újra kelesztjük addig amíg a formát kitölti a kalácsunk. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.