Mákos kalács
Mákos kalács
  • timer80 perc
  • moodKözepes
  • person16 fő

Hozzávalók:

  • tojássárgája - 1 darab
  • Rama Vajas Íz - 15 dekagramm
  • zsemlemorzsa - 1 evőkanál
  • tojás - 2 darab
  • tej - 1 dl
  • mazsola - 10 dekagramm
  • finomliszt - 60 dekagramm
  • só - 1 csipetnyi
  • kristálycukor - 4 evőkanál
  • vaníliás cukor - 2 csomag
  • citrom reszelt héja - 1 darab
  • instant élesztő - 4 dekagramm
  • őrölt mák - 30 dekagramm
  • barackpálinka - 1 evőkanál

Elkészítés:

  1. Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, egy kevés cukrot és 2 evőkanál lisztet beleszórunk. Letakarva, meleg helyen kb. 20 perc alatt felfuttatjuk. A többi lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd a maradék langyos tejjel és cukorral, a vaníliás cukorral, egy csipetnyi sóval, a citrom reszelt héjával, a tojásokkal, a felfuttatott élesztővel és az olvasztott, de nem meleg Ramával jól bedagasztjuk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  2. Közben a töltelékhez a tejet fölforraljuk, a kétféle cukorral megédesítjük. A tűzről levéve először a mákot, majd a zsemlemorzsát keverjük bele. A pálinkával és a reszelt citromhéjjal illatosítjuk, a mazsolával dúsítjuk
  3. A megkelt tésztát négy részre osztjuk, egyenként hosszú, keskeny téglalap alakúra nyújtjuk. Mindegyiket egyenletesen megkenjük a mákkrémmel úgy, hogy körben ujjnyi szabad csík maradjon. Ezt a részt tojássárgával vékonyan megkenjük, a töltelékre hajtjuk, majd felcsavarjuk, akár a bejglit.
  4. Amikor mind a négy tekerccsel megvagyunk, összefonjuk, majd ezt a kalácsot Ramával kikent tepsire tesszük. Tojássárgával lekenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 50 percen át sütjük.
  5. Ha a vége felé túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk.Ha kihűlt, felszeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.