Mákos-narancsos zserbó
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 30 dekagramm | |
---|---|---|
víz | 5 evőkanál | |
liszt | 60 dekagramm | |
mák | 45 dekagramm | |
nyers tojás | 2 darab | |
porcukor | 5 evőkanál | |
élesztő | 1 dekagramm | |
kristálycukor | 8 dekagramm | |
2,8 % -os tej | dl | |
sárgabarack lekvár | 50 dekagramm | |
kakaópor | 3 evőkanál | |
szódabikarbóna | csipetnyi | |
asztali só | csipetnyi | |
narancslekvár | 50 dekagramm | |
reszelt narancs héja | 1 darab |
Desszertek: Mákos-narancsos zserbó a sok Zserbó recept közül.
Elkészítés
A tésztához a lisztet a Ramával elmorzsoljuk. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a szódabikarbónát beleszórjuk, elkeverjük, majd az előzőekre öntjük.
A tojást meg a cukrot is hozzáadjuk és sima, jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle, majd három részre osztjuk és egyenként cipóvá formáljuk.
Az egyiket meglisztezett gyúrólapon 35x33 cm-es lappá nyújtjuk és egy Ramával kikent, liszttel behintett nagy tepsibe fektetjük.
A baracklekvárt egyenletesen, vastagon elkenjük rajta. A mákot a cukorral és a reszelt narancshéjjal összekeverjük, felét a lekváros tésztalapra szórjuk.
Az előzőhöz hasonlóan kinyújtunk egy tésztacipót, a töltelékre fektetjük. Ezt a narancslekvárral kenjük meg vastagon és ráhalmozzuk a cukros mák másik felét.
A harmadik kinyújtott tésztalappal befedjük.
A tetejét villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 perc alatt megsütjük.
Ha kész, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a mázat. A cukrot egy kis lábasba szórjuk, a vizet rákanalazzuk, kevergetve felforraljuk, ezalatt a cukor elolvad benne. Ekkor a kakaóport hozzáadjuk, 1-2 percig kevergetve kis lángon főzzük, majd ha jó sűrű a tűzről lehúzzuk és a Ramát beledobjuk.
A zserbó tetejére simítjuk és dermedni hagyjuk.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, de lehetőleg csak másnap, mert addigra a tésztája megpuhul és az íze összeérik.