Mákos-narancsos zserbó
Hozzávalók
A tepsi kikenéséhez
finomliszt | 1 darab |
---|---|
Ráma | 1 darab |
A mázhoz
Ráma | 10 dekagramm |
---|---|
keserű kakaópor | 3 evőkanál |
víz | 5 evőkanál |
kristálycukor | 15 dekagramm |
A töltelékhez
jóféle narancslekvár | 50 dekagramm |
---|---|
narancs reszelt héja | 1 darab |
porcukor (a lekvár édességétől függ) | 5 evőkanál |
darált mák | 45 dekagramm |
jóféle sárgabaracklekvár | 50 dekagramm |
A tésztához
finomliszt | 60 dekagramm |
---|---|
kristálycukor | 8 dekagramm |
tojás | 2 darab |
szódabikarbóna | 1 csipetnyi |
tej (kb) | 0.75 dl |
élesztő | 1.5 dekagramm |
Ráma | 30 dekagramm |
só | 1 csipetnyi |
Desszertek: Mákos-narancsos zserbó a sok Zserbó recept közül.
Elkészítés
A tésztához a lisztet a Ramával elmorzsoljuk. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a szódabikarbónát beleszórjuk, elkeverjük, majd az előzőekre öntjük. A tojást meg a cukrot is hozzáadjuk és sima, jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle, három részre osztjuk és egyenként cipóvá formáljuk.
Az egyiket meglisztezett gyúrólapon 35x33 cm-es lappá nyújtjuk és egy Ramával kikent, liszttel behintett nagy tepsibe fektetjük. A baracklekvárt egyenletesen, vastagon elkenjük rajta. A mákot a cukorral és a reszelt narancshéjjal összekeverjük, felét a lekváros tésztalapra szórjuk.
Az előzőhöz hasonlóan kinyújtunk egy tésztacipót, a töltelékre fektetjük. Ezt a narancslekvárral kenjük meg vastagon és ráhalmozzuk a cukros mák másik felét. A harmadik kinyújtott tésztalappal befedjük.
A tetejét villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 perc alatt megsütjük. Ha kész, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a mázat. A cukrot egy kis lábasba szórjuk, a vizet rákanalazzuk, kevergetve felforraljuk, ezalatt a cukor elolvad benne. Ekkor a kakaóport hozzáadjuk, 1-2 percig kevergetve kis lángon főzzük, majd ha jó sűrű a tűzről lehúzzuk és a Ramát beledobjuk.
A zserbó tetejére simítjuk és dermedni hagyjuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, de lehetőleg csak másnap, mert addigra a tésztája megpuhul és az íze összeérik.